Dijeta

Mršavite zajedno

Istraživanja pokazuju da nakon godinu dana zajedničkog života 90% parova počinje da jede istu hranu. Čak i različite navike u ishrani problem u vezi.

Saznajte kako da ga rešite bez mnogo muke Različite navike u ishrani predstavljaju veliki izazov parovima koji počnu da žive zajedno. Ipak, one nisu nešto što se ne može promeniti. To potvrđuje i činjenica da se partneri vremenom prilagode jedno drugom, pa u nekom trenutku zavole istu hranu.

U slučaju da jedan partner drastično promeni svoje navike u ishrani i sa zdravih namirnica pređe na kaloričnije i masnije, izvesno je da će se takva promena odraziti i na njegovu liniju. Istraživanje finskih lekara, kojim su bila obuhvaćena 684 para, pokazalo je da 90 odsto parova nakon godinu dana zajedničkog života jede istu hranu. Na osnovu toga lekari su zaključili da bi onda i držanje dijete u paru bilo znatno lakše. Ako je jedan od partnera na dijeti, drugi će jesti istu hranu, jer je pripremanje dva različita obroka komplikovano.

Muškarci i žene imaju različite potrebe kada je reč o vrsti i količini namirnica, što proizlazi iz njihove različite telesne građe. Žene se obično ugoje u prvih nekoliko meseci zajedničkog života zato što jedu istu količinu hrane kao i njihove jače polovine. Predstavljamo nekoliko tipa različitih navika u ishrani parova koji su tek počeli zajednički život.

Ja na dijeti, a moj dragi na brzoj hrani

Držanje dijete je samo po sebi frustrirajuće i naporno. Vi se svim silama trudite da odolite omiljenoj poslastici, a on dođe kući i donese pljeskavicu s pomfritom i još uz to za desert pojede čokoladu od 200 grama. Za ovakvo njegovo ponašanje postoje tri objašnjenja. Ili misli da vam dijeta uopšte nije potrebna, ili ne razume kako se osećate, ili mu je jedino bitno da se on pošteno naručka. Ako osećate da vas partner konstantno sabotira vaš dijetalni jelovnik, probajte da napravite kompromis.

Otkrijte šta iz vašeg programa za mršavljenje on voli da jede. Kupite grickalice koje su zdravije i koje ćete oboje moći da jedete, a da pri tom ne gunđate jedno drugom. Dogovorite se da brzu hranu i gotova jela ne držite na vidljivom mestu i da ih on jede samo kad vi niste kod kuće.

Mi zajedno uživamo u pripremi hrane

Lepo je ako zajedno pripremate obroke i uživate u njima, ali to može da bude velika zamka.Nemojte da dozvolite da vam hrana postane glavna aktivnost, jer je to najlakši način da se oboje pretvorite u dve zaljubljene lopte. Vreme koje provedete spremajući obroke ponekad utrošite na nešto drugo.

Zbog posla oboje jedemo kasno uveče

Ukoliko radite u različitim smenama, obično jedno od vas čeka onog drugog da se vrati kasno uveče kući kako biste zajedno večerali. Nemojte da mislite da svaki put morate da jedete zajedno, naročito ako se radi o ponoćnim obrocima. Kada znate da ćete čekati partnera do kasno uveče, večerajte ranije, a onda mu pravite društvo tako što ćete s njim pojesti samo supicu ili salatu.

Jedem zdravo ali on ne

Vi ste već shvatili i usvojili sva pravila zdrave ishrane i pokušavate da ih se pridržavate, a on ta pravila neprestano krši baš kao u inat vama. To radi prvenstveno zato što se plaši da ćete mu svakodnevno na velikom belom tanjiru servirati tri travčice različite boje.

Objasnite mu da se zdrava ishrana ne bazira na tome i da postoji mnogo ukusnija hrana od svinjskih šnicli s pomfritom. Takođe, stavite mu do znanja kako vi na taj način vodite računa i o svom i o njegovom zdravlju. Za početak probajte da pronađete bar nekoliko zdravih namirnica u kojima ćete moći zajedno da uživate.

Ohrabrujte jedno drugo

Parovima koji zajedno počnu da drže dijetu mnogo je lakše da izdrže ceo program, kaže Karen Miler-Kovač, naučnica i autorka knjige “Ona mršavi, on mršavi:istina o muškarcima, ženama i gubljenju kilograma”. Takođe, ona tvrdi da parovi koji se zajedno bore s viškom kilograma stvaraju bolju atmosferu za mršavljenje. Oni mogu lakše da prebrode krizu koja s vremena na vreme nastupi zato što su jedno drugom najbolje ohrabrenje i podrška.

Da ima višak kilograma, najpre će primetiti žena, tvrdi dr Miler-Kovač, dok će muškarci, tek kad postanu debeli kao prasci, reći “malo sam se ubucio”. Ipak interesantna je činjenica da je muškarcima lakše da izdrže dijetu nego ženama, jer ovom problemu žene pristupaju na drugačiji našin. Za žene je držanje dijete poput igre, koju nekada i ne završe do kraja, a za muškarce životni problem, koji će, ako počnu, zaista i završiti.

Jasmina

Jasmina

About Author

Saradnik sajtova: Dijetica, TVS Group

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možda će ti se svideti i

Danska dijeta
Dijeta

Danska dijeta – za 13 dana manje 20 kg

Ovaj dijetni program može se započeti bilo koji dan u nedelji, ali se preporučuje baš nedelja. Danska dijeta traje 13
Dijeta sa povrćem
Dijeta

Dijeta sa povrćem

Više vode, manje proteina. Vrlo važan princip je uzimanje hrane sa velikim procentom vode. Poželjno je da uzimate hranu koja