Domain for SALE!Domen se prodaje!

Na koje načine sabotirate svoj imunitet

Više nego ikad važno je da pripazimo kako to možda narušavamo sopstveni imunosistem, a da nismo ni svesni toga.

Zaboravljate da su klice svuda oko nas

Sada je, više nego ikad, bitno da ne dirate površine koje su možda kontaminirane virusima i bakterijama, upozorava dr Sanjai Sinha, direktor zdravstvenog programa Weill Cornell Medicine u Njujorku.

On kaže da je dobro nositi rukavice kad dodirujemo rukohvate u prodavnicama, mobilni telefon, dugmiće u liftu, šipke u prevozu…

I koliko god je moguće, izbegavajte blizak kontakt s drugima u javnom prostoru, pišu na sajtu TheHealthy.com.

Niste dovoljno oprezni kad putujete

I mada većina sada ne putuje često kao pre, treba znati da su avioni i hoteli veliki izazov za imunitet jer su izvor zaraznih mikroorganizama. Kad jednog dana opet bude bezbedno putovati avionom, ne zaboravite da sa sobom ponesete vlažne antibaterijske maramice kojima ćete prebrisati stočić, sedište i držače za ruke u avionu. I u hotelu uradi isto sa daljinskim upravljčem, stolom, telefonom…

Ne perete ruke dovoljno često

Virusi i bakterije se zavlače doslovno svuda, pa morate da pazite da su vam ruke uvek čiste, savetuje dr Sinha. Perite ih redovno sapunom i toplom vodom, a ako niste u prilici, poslužiće i neko dezinfekciono sredstvo.

Preterujete sa suplementima

Mnogi od nas uzimaju previše minerala i vitamina u želji da se zaštite od bolesti, pa i od kovida 19, ali to može da bude kontraproduktivno.
Previše vitamina C, recimo, preko 1.000 miligrama dnevno, može da napravi probleme s bubrezima i crevima. Takođe, previše suplemenata može da vas oslabi umesto da vam ojača imunitet.

Pijete antibiotike na svoju ruku

Antibiotici služe za borbu protiv bakterija i ne deluju protiv prehlade i virusa. Ako ih uzimate pogrešno ili previše, postaćete imuni na njih, a uz to mogu i da unište dobre bakterije u našem telu, kaže dr Sinha.

Tada naš imunitet postaje ranjiv. Istraživanja su pokazala da oni koji uzimaju antibiotike za hronična oboljenja jesu u većem riziku da im imunitet oslabi.

Pijete mnogo alkohola

Čaša vina s vremena na vreme jeste zdrava, ali previše alkohola narušava imunitet jer može da izazove razne upale i naruši zdravlje.

Ne pijete dovoljno vode

Imunitet može da bude ugrožen ako ne unosite dovoljno vode svakog dana, a posebno ako dehidrirate. Pijte vodu iako niste žedni, i to najmanje osam čaša na dan.

Previše ste se osamili

I mada je socijalna distanca poslednjih meseci poželjna kako bismo se sačuvali od zaraze koronom, ljudi koji su usamljeni duže vreme u većem su riziku da se razbole i da im se poremeti imunitet.

Jedete previše slatkiša

Previše šećera blokira vaš imunisistem da radi kako treba i izaziva upale. I slatka pića treba izbegavati, pa je zato najbolje piti vodu, nezaslađene čajeve, limunadu s medom…

Pod velikim ste stresom

Hronični stres slabi imunitet jer je tada vaše telo u grču, spremno da se brani, pa se luče hormoni zbog kojih vaš odbrambeni sistem može da oslabi. Gledajte da pronađete izvor stresa i da ga makar umanjite ako već ne možete da ga eliminišete.

Ne spavate dovoljno

Manjak sna ne donosi samo umor i iscrpljenost već i slabi imunitet, pa smo podložniji infekcijama i prehladama. Zato gledajte da svaku noć spavate makar sedam, osam sati i idite u krevet do 23 sata.