Dijeta

Najlakša dijeta ikad, zaboravite prebrojavanje kalorija

Scandi Sense dijeta trenutno je apsolutni hit među dijetama, što i ne treba da čudi s obzirom da je nazivaju i “najlakšom dijetom na svetu”.

Ukoliko odlučite da skidate kilograme ovim načinom, nećete morati da se zamarate zbrajanjem kalorija koje jedete. Njihov unos ograničićete sa četiri šake hrane po obroku, od čega je jedna šaka proteina, jedna ugljenih hidrata i dve šake povrća.

Dankinja Suzy Wengel (39) celog života je patila od prekomerne težine, dostižući i do 100 kilograma. Primenom jednostavnih pravila koja je sama smislila za deset meseci je uspela da izgubi oko 40 kilograma i zadrži se na toj težini.

Osim suvišnih kilograma, Wengel se rešila i hroničnog umora, srčane aritmije, alergije i gljivične infekcije ispod obešenog stomaka.

Tokom druge trudnoće posvetila se proučavanju ishrane i shvatila da je za zdraviji način života i regulisanje telesne težine potrebno samo uravnotežiti proteine, povrće i masnoće.

Kvalifikovala se za dijetetičara i počela smišljati jednostavan plan ishrane zasnovan na šakama hrane. Prema tom planu, za svaki od tri glavna obroka možete pojesti četiri šake hrane, koja će vas sigurno zasititi ukoliko je pravilno uravnotežena.

Princip Scandi Sense dijete

Kod većine ljudi veličina ruku i dlanova je proporcionalna sa njihovom građom i visinom, pa će žene svojim šakama izmeriti u proseku preporučenih 1.500 kalorija dnevno, dok će muškarci izmeriti prosečno oko 2.000 kalorija.

Primenom načela Scandi Sense dijete nedeljno se gubi u proseku od 400 do 800 grama, a svaki obrok trebao bi biti napravljen od najviše četiri šake pravilno uravnotežene hrane.

1. i 2. šaka: Povrće i salata

Potrebu za ugljenim hidratima najbolje je zadovoljiti jedenjem povrća. Ako ga volite, možete pojesti dve šake povrća po obroku, ali telu je dovoljna i samo jedna.

3. šaka: Proteini

Izvor proteina su meso, pernata živina, riba, školjke, jaja, manje masni sirevi ili mahunarke (pasulj, bob, grašak, sočivo, kikiriki…). Morate ih uključiti u barem dva obroka dnevno, a ukoliko puno vežbate, uvrstite ih u sva tri obroka. Prerađeno meso poput kobasica, salama, šunke i slanine morate ograničiti.

4. šaka: Ugljeni hidrati

Četvrta šaka su ugljeni hidrati u obliku hleba, testenine, pirinča, krompira, žitarica koje jedemo za doručak ili voća. Ako izbegavate hleb, pirinač ili testeninu, četvrtu šaku možete zameniti sa još jednom šakom povrća ili pola šake proteina.

Masnoće

Po obroku dozirajte između jedne i tri supene kašike masnoće. Pod masnoćama se podrazumeva hrana slična maslinovom ulju, repičinog ulja, orašastih plodova, zrnja, semenki, majoneza, umaka od tartara, avokada, pesta, kao i maslac, kiselo mleko, masniji sirevi i tamna čokolada. Količinu prilagodite koncentraciji masnoća u hrani pa ako je ona veća kao u slučaju maslaca, ulja ili majoneza, smanjite količinu, a ako je reč o hrani s manjom koncentracijom masti kao što su orasi, avokado ili sir, možete pojesti više.

Vodite računa i o potrebi za prehrambenim vlaknima, kojih ima u izvorima masnoća sličnih kokosovim pahuljicama, avokada, orašastih plodova, zrna i semenki.

Pića

Potrebno je piti od litru do litru i po vode dnevno. Crnu kafu, čajeve i dijetalna bezalkoholna pića možete piti po potrebi, ali u razumnoj količini.

Ako želiš živeti životom gde ima mesta za čašu vina ili piva, dobro je utvrditi navike tokom razdoblja mršavljenja, tako da ih imate na mestu čak i nakon gubitka težine. Čaša vina ili piva nije isključena, ali poželjno je usvojiti navike tokom perioda mršavljenja, istih se dobro držati i kad stignete do željenog cilja.

Začini

Nema potrebe jesti neukusnu hranu pa slobodno koristite različite začine.

Poslastice

U Scandi Sense dijeti ništa nije zabranjeno, ali postoje neke namirnice čiji unos ipak mora biti ograničen ili zamenjen drugim obrocima. Reč je o slatkišima, kolačima, sladoledu, čipsu, tortiljama ili slatkim napitcima.

dragana

dragana

About Author

Sajtovi koje volim: Dijetica, TVS Group

Možda će ti se svideti i

Danska dijeta
Dijeta

Danska dijeta – za 13 dana manje 20 kg

Ovaj dijetni program može se započeti bilo koji dan u nedelji, ali se preporučuje baš nedelja. Danska dijeta traje 13
Dijeta sa povrćem
Dijeta

Dijeta sa povrćem

Više vode, manje proteina. Vrlo važan princip je uzimanje hrane sa velikim procentom vode. Poželjno je da uzimate hranu koja