Namirnice koje ubrzavaju starenje mozga

Kada razmišljamo o načinu ishrane prvo pomislimo na kilograme i kako da ponovo uđemo u omiljene farmerke ili da imamo više energije za izdržavanje ritma svakodnevice.

Međutim, ono što jedemo utiče na fizički izgled, ali i na našu mentalnu sposobnost i performanse. Određene namirnice mogu ubrzati starenje našeg mozga.

Glavna stvar koju treba imati na umu je hrana koja izaziva upalne procese, kaže Serena Pun, sertifikovani nutricionista.

Kako objašnjava, ne samo da takva hrana narušava fizičko zdravlje nego su istraživači otkrili da može da prouzrokuje brži pad funkcija mozga.

“Neki od glavnih uzroka upale, kao što su dodatni šećeri, prerađeno meso i rafinisani ugljeni hidrati, prilično su prisutni u standardnoj ishrani”, dodaje ona.

Dodatni šećeri

Pun kaže da se pokazalo da konzumiranje previše dodatnog šećera oštećuje pamćenje i povećava rizik od demencije. Nažalost, dodatni šećeri se mogu naći gotovo svuda, od pića i deserta do preliva za salate.
“Odlučite se za nezaslađene opcije ili nastojte sami da pripremate hranu kod kuće kako biste kontrolisali potrošnju šećera”, kaže ona.

Više članaka ―