Nesvesno prejedanje

Lov i sakupljanje je odlikovalo način života i hranjenje prvobitnih modernih ljudi. Pronalazak hrane je bio prioritetan zadatak tokom većeg dela naše evolucije koja traje oko 200 000 godina.

Tek pre 10 000 godina, formiranjem prvih stalnih naseobina, gde se populacija počela baviti poljoprivredom, nabavka hrane postaje sigurnija. Na kraju, lakše je i manje opasno po život uzgajati pšenicu i zob nego ubiti mamuta.

Kako potičemo od ljudi koji su imali velike probleme u nabavci osnovne hrane, naš odnos prema hrani, za današnje vreme izobilja, je pomalo čudan na neki način.

Neke činjenice

Koliko ćete pojesti u zavisi i od količine koja vam je ponuđena u tanjiru. Bez obzira koliko ste gladni.

Da ovo nisu pusta nagađanja, pokazala je studija gde su ljudima ponudili makarone sa sirom, naravno da su svu ispitanici bili ljubitelji ovakvog tipa hrane. Porcije su težile 500g, 625 g, 750g – neki “srećnici” su dobili tanjir napunjen sa celim kilogramom sira i makarona. Učesnicima u ispitivanju je bilo rečeno da jedu dok ne izgube osećaj gladi.

Rezultat – svi su bili siti nakon obroka, nikakvo čudo. Osobe čiji je obrok težio celi kilogram, pojeli su 30% više, nego osobe sa obrokom od pola kilograma makarona i sira. Tek nakon 30% više pojedene hrane, osobe sa najvećom ponuđenom porcijom, izgubili su osećaj gladi.

Uticaj veličine ponuđene porcije je vidljiv u svakodnevnim situacijama. Odlazeći u bioskop, bez obzira na osećaj gladi, pojedete onu količinu kokica koju ste kupili. Slično je i sa kola pićima, popijete volumen koji ste kupili.

Većina nas nije svesna koliko bi trebali pojesti da bi u obroku dobili potrebnu količinu energije i hranjivih materija. Umesto toga mi limitiramo obrok volumenom ili težinom, bez obzira radi li se o supi koja je male kalorijske vrednosti ili o makaronima prelivenim masnim otopljenim sirom uz dodatak maslinovog ulja, koji obiluju energijom.

Kako mi nismo potpuno racionalna bića (bez obzira na izjave nekih velikih mislilaca) većina nas nije ni svesna količine unesene hrane.

Pojedemo više kada je ista količina hrane ponuđena u većem tanjiru nego kada tu istu količinu hrane ponudimo u manjem tanjiru.

Takođe i kašika kojom unosimo hranu igra važnu ulogu. Ukoliko uživate u sladoledu, u svojoj kući, poješćete ga više ukoliko koristite veću kašiku.

Kada ne razmišljate o ovim činjenicama lako dolazite do situacije da se prejedate, a da toga niste ni svesni.

Kako vaga nije razumno biće, ona će pokazati realno stanje.