Odlična užina, ali i zamena za slatkiše

Datum:

Suvo voće sadrži antioksidanse, folnu kiselinu, vitamin B i mnogo vlakana.

Umesto slatkiša jedite suvo voće. Sušene kajsije, brusnice, suvo grožđe, smokve i šljive su najbolji izbor za užinu, jer su prava energetska bomba prepuna vlakana.

Suvo voće sadrži i antioksidanse, vitamin B i folnu kiselinu. Međutim, u suvom voću je i veća količina šećera nego u svežem, što je takođe odlično za one kojima je potrebno da brzo dobiju energiju.

Ujedno, to je i upozorenje za one koji žele da drže dijetu ili imaju visok šećer u krvi. Recimo, šolja svežeg grožđa ima 23 grama šećera (104 kalorije), a suvog grožđa 116 grama šećera (520 kalorija).

Preporučena dnevna doza je jedna šolja, najviše dve!

Preporučena dnevna doza suvog voća su jedna, najviše dve šolje dnevno. Ujedno, ne smete jesti slatkiše, već treba da budu zamena za njih.

Potrebu za slatkišima uspešno možete da zadovoljite sa nekoliko plodova sušenog voća. Inače, suvo voće je veoma bogato brojnim mineralima, a naročito kalijumom i magnezijumom.

Na primer, u 100 grama suvog voća prosečno ima 600 do 800 miligrama kalijuma, a u suvim kajsijama čak 1.370. U sto grama suvih banana, još više – 1.490 miligrama. Kajsije imaju i rekordnu količinu beta-karotena – 4.620 miligrama u 100 grama.

Popularno

Slični članci
Povezan

Deset najboljih dijeta za zdravije srce koje preporučuju kardiolozi

Dijete koje uključuju umerene porcije mesa su bolje za...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...