Ovo povrće smo do sada pogrešno konzumirali

Postoje brojni saveti kako bi trebalo pripremati određene vrste povrće kako ono ne bi izgubilo njegovu primarnu hranljivu vrednost.

Kako su saveti često kontradiktorni, nutricionistkinja Helen Bond otkriva pravi način obrade za paradajz, brokoli, šargarepu, spanać, crvene paprike, kupusa i kelja.

Helen navodi da je najbitnije da svakodnevna ishrana kao i dijeta bude ravnomerno izbalansirana između sirovog i skuvanog povrća.

Već dugo kruže priče da kada se odlučite za dijetu, treba da ugasite vaš šporet i da povrće konzumirate isključivo sirovo. Naime, hrana koja se termički obrađuje gubi svoje nutritivne tj. hranljive vrednosti.


Ne osporavamo da je sirovo povrće izrazito zdravo, ali ponekad njegovom konzumacijom ne dobijamo sve nutriente koji su nam neophodni kako bi ojačali imuni sistem.

Kako Helen Bond navodi, najvažnija je ravnoteža između termički obrađenog i sirovog povrća. Takođe jako je bitno da znamo koje povrće je najbolje samo oprati i konzumirati, a koje ipak moramo dodatno obraditi.

Ukoliko niste sigurni kako ih konzumirati individualno, Helen je navela neko od povrća koje svakodnevno konzumiramo i njihov najbolji način upotrebe.

PARADAJZ

Paradajz
Paradajz ima najveću hranljivu vrednost kada se skuva

Verovali ili ne, paradajz ima najveću hranljivu vrednost kada se skuva. On sadrži likopen, pigmet koji daje paradajzu njegovu boju. Za ovaj pigment se veruje da pomaže u sprečavanju srčanih oboljenja, ali je i najveća zaštita od raka prostate.

Iako ga većina upotrebljava u sirovom stanju, najčešće u salatama, paradajz je najbolji kada se skuva. Na taj način omekšavaju njegovi delovi u kojima ima najviše likopena, što olakašava organizmu njegovu apsorbaciju.

BROKOLI

Brokoli
Brokoli je dobar za prevenciju od stomačnog čira

Brokoli je najbolje kozumirati u sirovom stanju. On sadrži sulforafan, organsko jedinjenje koje je veliki borac u borbi protiv raka. Istraživači ukazuju da ovo jedinjenje ne samo da uništava ćelije raka već i sprečava njihovo razmnožavanje. Takođe brokoli je dobar za prevenciju od stomačnog čira.

Helen ističe da je jako bitno da brokoli ne dođe u dodir sa velikom toplotom, jer to uništava njegove hranljive sastojke.

ŠARGAREPA

Šargarepa
Vitamin A u šargarepi je ključan za dosta funkcija u organizmu, između ostalog za kožu, vid i imunitet

Razna ispitivanja su pokazala da je šargarepa najbolja kuvana. U procesu kuvanja nivo beta-karotena u šargarepi značajno se poveća. Ovaj karoten se u organizmu pretvara u vitamin A.

Vitamin A je ključan za dosta funkcija u organizmu, između ostalog za kožu, vid i imunitet.

SPANAĆ

Spanać
Spanać sadrži kalijum koji reguliše krvni pritisak

Spanać je zaista super povrće. Ne samo zato što ga kultni crtani junak mornar Popaj jede, već zato što je obogaćen brojnim hranljivim vrednostima. On sadrži kalijum koji reguliše krvni pritisak, i vitamine A i C, dva nutrienta ključna za imuni sistem.

Njega je najbolje konzumirati sirovog, u salatama, ili blago obarenog. On između ostalog sadrži i kalcijum, magnezijum i mangan koji održavaju naše kosti jakim i zdravim.

Za trudnice je jako bitno da konzumiraju spanać, jer sadrži folnu kiselinu koja pomaže u očuvanju i razvitku ćelija.

CRVENA PAPRIKA

Crvena paprika
Umesto ajvara iskoristite svežu crvenu papriku za vašu salatu

Crvena paprika je najbolje konzumirati svežu i sirovu. Ona je puna vitamina C, čak do dva puta više od pomorandže. Ali kao što je poznato, na velikim toplotama vitamin C gubi svoju vrednost, tako da umesto ajvara iskoristite svežu crvenu papriku za vašu salatu.

KUPUS

Kupus
Kupus pomaže u očuvanju vitalnosti mišićnog sistema

Kupus je najbolje konzumirati kuvan. Obogaćen vitaminom B i C, luteinom i beta-karotenom, on pomaže u očuvanju vitalnosti mišićnog sistema. Jedna porcija kupusa takođe sadrži i do 56 miligrama kalcijuma, koji je važan u očuvanju naših kostiju.

KELJ

Kelj je"eliksir mladosti"
Kelj je”eliksir mladosti” jer reguliše rizik prevremenog starenja

Kelj je preporučljiv da se konzumira u sirovom stanju. Bogat vitaminima A i C, štiti i čuva izgled kože. Kuvanjem se gubi trećina od količine vitamina C iz jedne porcije. Neki ga još i zovu “eliksir mladosti” jer reguliše rizik prevremenog starenja.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime