Zdravlje

Pet najboljih esencijalnih ulja koja pomažu u smanjenju osećaja straha i panike

Iako nas je 2020. naučila mnogo dobrih stvari poput strpljenja, prihvatanja i zahvalnosti za ono što imamo, početak nove, 2021. godine, izložio nas je još većem treningu.

Činjenica je da okolnosti koje u velikoj meri utiču na naš život, poput pandemija i zemljotresa, uopšte ne možemo da kontrolišemo. Takve situacije opasne po život izazvale su strah i paniku kod većine stanovništva na Balkanu.

Da bismo se osećali sigurno u nesigurnim vremenima, važno je da se usredsredimo na ono na šta možemo da utičemo.

Za to imamo snažnu pomoć prirode, esencijalna ulja koja svojim prirodnim, organskim sastavom i snažnim delovanjem utiču na naše emocije – umiruju nas i pomažu u borbi protiv straha i panike.

Da li ste znali da Esencijalna ulja promovišu smirenost?

Esencijalna (Eterična) ulja aktiviraju naš limbički sistem, deo mozga povezan sa emocijama i sećanjima, i tako nam pomažu da se osećamo smireno. Kvalitetna esencijalna ulja podržavaju čoveka i njegovu psihofizičku ravnotežu. Udisanje mirisne esencije putem mirisa dovodi do limbičnog dela mozga koji je zadužen za emocije. Na taj način možemo pozitivno delovati na raspoloženje.

Vrhunskih 5 Esencijalnih ulja koja pomažu smanjiti osećaj straha i panike

  1. Bergamot – organsko esencijalno ulje – bergamot je jedno od najmoćnijih antistresnih ulja. Sjajno je kada nas preplave strah i negativne misli, stvara lepu atmosferu i izaziva vedre misli, daje nam snagu i samopouzdanje.
  2. Ilang Ilang – organsko esencijalno ulje – koristi se za svoje umirujuće dejstvo. Pomaže nam da odagnamo strah i vratimo izgubljeni mir.
  3. Litsea – organsko esencijalno ulje – ima predivan citrusno-cvetni miris, odlično deluje kod nesanice, podstiče dobro raspoloženje, dobre misli, uklanja stres, napetost i paniku.
  4. Agrumi, uopšte: zelena mandarina, pomorandža, grejpfrut – organska esencijalna ulja – citrusi svojom svežinom pokreću vedrinu, radost, lepe misli, uklanjaju stres i strah i stvaraju lepu atmosferu u prostoru. Imaju prepoznatljiv miris, omiljen među svima.
  5. Lavanda Millette – organsko esencijalno ulje Bioeterica – umiruje i opušta na svim nivoima, pruža osećaj zaštite i sigurnosti, u difuzoru se dobro kombinuje sa citrusima.

Kratka vežba opuštanja uz pomoć ulja

Ovo je jednostavan način da koristite gornja ulja koja vas mogu duboko umiriti.

Kapnite jednu do dve kapi esencijalnog ulja po vašem izboru iz prvih pet esencijalnih ulja na papirni ubrus kako biste se lakše nosili sa strahom i panikom.

Zatvorite oči, maramicu približite licu na udaljenosti od oko pet centimetara i duboko udahnite kroz nos, izdahnite na usta, a zatim ponovite postupak desetak puta. Zatim stavite ruke na krilo i osetite dlanove. Pomerite čitav fokus na dlanove na nekoliko sekundi. Ako želite, možete ponoviti ceo postupak. Ovaj postupak smiruje, uklanja napetost i strah i vraća nas da se fokusiramo na sadašnji trenutak.

Saveti za zaštitu od stresa:

Uvek nosite jedno ili više gore navedenih esencijalnih ulja u tašni ili ih držite pri ruci.

Kada osetite strah i nemir, otvorite bočicu, zatvorite oči i duboko udahnite nekoliko puta iz bočice – duboko udahnite kroz nos, izdahnite na usta. Ponovite nekoliko puta, sve dok ne osetite mir. Pored toga, možete utrljati jednu kap ulja u grudnu kost.

Lavanda ulje

Goca

Goca

About Author

Sajtovi koje volim: Dijetica, TVS Group

Možda će ti se svideti i

Solarijum
Zdravlje

Koje polne bolesti možete da dobijete koristeći solarijum

Stafilokoka, bakterija koja može da uzrokuje infekciju kože, fekalne bakterije, virus herpesa i polnih bradavica koji dovode do HPV-a, mogu
Lekovitost biljaka i namirnica
Zdravlje

Lekovitost biljaka i namirnica

Trave ima u izobilju. Ali da li je svaka travka i lekovita? Oduvek se to pitamo. I na različitim mestima