Plivanje

Datum:

Share post:

Plivanje je aktivnost kretanja živih bića kroz vodu koja uključuje održavanje na površini vode i kretanje u željenom smeru

Za razliku od ronjenja kod kojeg se kretanje odigrava potpuno ispod površine vode, kod plivanja je moguće normalno disanje, odnosno održavanjem na vodi plivač osigurava da je organ za disanje, kod čoveka nos i usta, iznad vode prilikom udisaja.

Plivanje je omiljena rekreativna aktivnost ali i takmičarski sport. Iako je plivanje vrlo zdrava aktivnost, ukoliko plivač ne proceni dobro svoju veštinu i pripremljenost te ne uvaži uslove na vodi (moru, jezeru, reci i sl.) postoji stalna opasnost od utapanja, te su zato neophodne mere opreza.

Sami odredite stil, ritam i učestalost plivanja te oblikujte svoje telo, povećajte kondiciju, rešite se celulita zabavno i bez opterećivanja zglobova

Tražite li fizičku aktivnost koja nije previše skupa, zahteva minimalnu opremu i nema očiglednog znojenja, plivanje ili vežbanje u vodi idealan su izbor. Odaberite one vodene aktivnosti koje će najbolje odgovarati vašim potrebama i željama. Počinjete li se tek baviti plivanjem, izaberite za početak slobodni stil te ga kombinujte s leđnim ili prsnim stilom. Leptir ili delfin stil preporučuju se onima koji se plivanjem bave duže. Plivanjem pokrećete i oblikujete i one mišiće koje ne aktivirate drugim aktivnostima, a mišići se ne bilduju, nego se oblikuju i izdužuju.

Plivanje ili vežbanje u vodi efikasnije je jer voda pruža čak 12 – 14 puta veći otpor od vazduha. Uz to, strujanje vode masira vaše telo pa je to i idealan način rešavanja “narandžine kore”. Aktivnosti u vodi savršen su izbor za sva godišnja doba.

Prednosti aktivnosti u vodi

Zbog otpora vode, aktivnosti u vodi su intenzivnije, gubite kilograme, svi mišići na telu pravilno se oblikuju i izdužuju a koristite i mišiće koje drugim aktivnostima ne aktivirate. Osim na fizički izgled, vodene aktivnosti pozitivno deluju na srce i krvne sudove pa su odličan način izbacivanja stresa.

Slobodan stil

Kod plivanja slobodnim stilom trebate paziti da je jedan deo tela stalno iznad vode. Slobodan stil preporučuje se svima koji se tek počinju baviti plivanjem. Tokom jednog sata plivanja možete sagoreti od 500 do 700 kilokalorija.

Prsni stil

Želite li pravilno plivati prsnim stilom, ramena trebaju biti u ravnini s vodom, a pokreti ruku i nogu usklađeni. Sat vremena prsnog plivanja sagoreva 750 kalorija i sjajno jača prsne mišiće.

Leptir

Najteži stil je leptir ili delfin kod kojega obe ruke istovremeno izlaze iz vode iznad vaše glave. Nogama izvodite delfinov udarac. Ovaj stil sagoreva 800 kalorija za sat vremena.

Leđni stil

Ležanje na vodi, može vam poslužiti kao odmor od ostalih stilova. Leđni stil sagoreva 500 kalorija. Želite li se rešiti celulita na bedrima, plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Povezani članci

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim tepisima, osim treninga, one često pribegavaju i različitim dijetama. Takođe,...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja. Kiseli kupus...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a posebno na kardiovaskularni, ističu lekari i preporučuju da više...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga,...