Domain for SALE!Domen se prodaje!

Preterano vežbanje utiče na organizam

U poslednje vreme, mnogi stručnjaci su počeli sve češće da tvrde kako previše vežbanja može biti štetno po naš organizam, skoro kao celodnevno sedenje.

Ako aktivno vežbate, zapitajte se koliko bi to trebalo da radite tako što ćete obratiti pažnju na signale koje vam telo šalje, jer ako ih na duže staze budete ignorisali, možete ozbiljno narušiti zdravlje.

Kada vežbate, vaše telo luči hormon endorfin, koji podiže raspoloženje, ali dugoročnije gledano, može izazvati zavisnost od fizičke aktivnosti. Zato obratite pažnju na promene raspoloženja, kao i na učestalost treninga. Nakon napornog vežbanja, dajte telu dovoljno vremena da se oporavi. Najčešći simptomi nakon preforsiranja treningom su zamor, nesanica, gubitak apetita, a sve to je praćeno preosetljivošću mišića. Ukoliko u tom stanju nastavite da ih opterećujete, to može izazvati ozbiljna oštećenja tkiva.

Još jedna posledica preforsiranja u teretani ili na treningu može bii gubitak mišićne mase. Iako je cilj svakog terninga stvaranje i oblikovnje mišića, njihova preopterećenost može dovesti do kontraefekta. Takođe, previše forsiranja može negativno uticati i na kosti, koje mogu postati sklonije prelomima i iščašenjima, zbog tanjenja hrskavice i ligamenata.

Ukoliko tokom vežbanja ignorišete bol, možete pretrpeti rajna oštćenja kostiju i mišića, a da toga niste ni svesni. Može doći i do pomeranja menstrualnog ciklusa kod žena, kao i do narušavanja hormonalnog balansa, koji usporava metabolizam i tako sprečava gubljenje masnih naslaga, što je glavni cilj vežbanja. Najveća šteta svakako može biti trajno narušavanje imunog sistema.

Svakodnevna fizička aktivnost je svakako preporučljiva, ako je umerenog intenziteta. Napornije treninge bi, u zavisnosti od forme u kojoj ste, trebalo održavati tri do četiri puta nedeljno, obavezno praveći pauzu od jednog dana, tokom koje se mišići odmaraju i oporavljaju.