Program mršavljenja

Program mršavljenja

Verovali ili ne, ali više od polovine stanovnika planete muči jedno isto pitanje:

Kako smršati?

Odgovor na to je toliko jednostavan, ali je njegova primena toliko teška da je to ponekad borba sa nesretnim završetkom.

Zašto?

Zato što se preterano konzumiranje hrane može smatrati zavisnošću. Isto kao što se strastveni pušači ne mogu tako lako osloboditi cigareta, kao što se narkomani ne mogu “skinuti sa igle”, kao što alkoholičari ne mogu bez rakije, tako ni “debeljuce” ne mogu bez velike kalorične hrane.

A recept je zaista jednostavan: jedite manje, vežbajte više.

Da biste u ovom cilju istrajali, potrebno je da se upoznate sa osnovim pojmovima koji će se koristiti u ovoj priči. Oni su neophodni da biste shvatili suštinu problema i način na koji ćete ga rešiti.

Prvo treba razjasniti sledeće:

Čovek ishranom obezbeđuje sebi energiju potrebnu za funkcionisanje organizma. Svaka namirnica oslobađa određenu energiju prilikom njenog iskorišćavanja u organizmu. Ta energija se izražava u kilokalorijama (kcal). Tako dobijena energija služi za rad unutrašnjih organa i za izvođenje svih procesa u organizmu (razmena materija, disanje, rad srca, funkcionisanje mozga, izlučivanje.

Ako tražite efektivan program mršavljenja, najbolji je uvek i najlakši i najteži: promenite stil života. Ova rečenica je laka za izgovaranje, ali je teško upravo to i uraditi.

Program mršavljenja ili određene dijete koje traju neko vreme je vrlo lako prekinuti u bilo koje doba, dok kompletna promena načina ishrane je nešto što ostaje trajno.

Najbolji program mršavljenja

Sve se svodi na kalorije. Ako jedete 100 kalorija više nego što ih sagorite u toku dana, ugojićete se oko 500 g mesečno. Ako unosite manje kalorija dnevno, a više ih sagorevate, polako, ali sigurno ćete gubiti kilograme.

Saznajte koliko biste trebali uzimati kalorija da biste održali sadašnju telesnu težinu. Broj može da varira od 1600 kalorija dnevno za starije žene koje se slabije kreću do 3000 kalorija na dan za aktivne mlađe žene.

Sledeći korak je da povećate svoju fizičku aktivnost kako biste sagoreli kalorije koje svakodnevno unosite. Takođe, isplanirajte svoju ishranu pažljivo povećavajući zdrave i hranljive namirnice, a smanjite kalorije.

Životne prepreke za mršavljenje

Konačno, počnite svoj program mršavljenja tako što ćete pažljivo preispitati i reorganizovati neke dosadašnje navike koje mogu ometati proces mršavljenja. One uključuju:

1. Preskakanje obroka

Preskakanje obroka će vas činiti samo gladnijim. Jedite manje obroke, ali češće tokom dana.

2. Ishrana u restoranima bez razmišljanja

Kada jedete vam kuće, ipak se trudite da izaberete zdraviju hranu. Naručite bareno povrće i meso ili ribu na roštilju. Nemojte naručiti desert ili umesto parčeta kolača uzmite voćnu salatu, ali bez šlaga.

3. Držanje nezdrave hrane u frižideru

Kao deo pametnog programa mršavljenja je da potpuno izbacite hranu koja nije zdrava i koja može štetiti vašem procesu mršavljenja. Frižider ima zdrave alternative za brzu užinu, voće, seckano i očišćeno povrće, mlečne proizvode sa manje procenata mlečne masti. Jednostavno izbacite ili ograničite hranu koja sadrži puno šećera, prerađene proizvode i slatka pića.

4. Održavajte porcije malim

Jedan brzi način da kontrolišete kilograme je da smanjite porcije. Mnoge dijete gde nemate ograničene količine hrane koje treba da pojedete propadaju jer nemate kontrolu nad porcijama. Smanjite što je moguće više porcije.

Napravite pametan izbor u pogledu hrane

Izbor hrane može vam takođe pomoći da utvrdite uspeh tokom mršavljenja. Zdrava i hranljiva ishrana uključuje:

– Voće i povrće

Sa manje kalorija, a hranljivo, voće i povrće može da bude sastavni deo vašeg jelovnika. Takođe, ćete se osećati i sitiji uz ove namirnice. Narandža i tamno zeleno povrće sadrže najviše hranljivih sastojaka od svih.

– Žitarice

Najmanje polovina žitarica trebalo bi da su integralne (pirinač). One su bogate vlaknima i pomoći će vam da se zasitite.

– Mlečni proizvodi i mleko sa malim procentom mlečne masti

Zasitiće vas i omogućiće vam da dobijete potrebnu količinu kalcijuma.

– Posno meso, živinsko meso i riba

Svakome su potrebni proteini, koji zadovoljavaju glad kao ni jedna druga grupa hrane. Zato u ishranu uvedite posno i živinsko meso i ribu i pripremajte ih kuvanjem, kuvanjem na pari ili grilovanjem, a nikako prženjem u puno masnoće.

Na kraju, zapamtite da stil života zasnovan na gubitku kilograma će mnogo kasnije ispuniti svoj cilj (mršavljenje) nego bilo koja dijeta koja je u modi. Ovakav način mršavljenja će topiti jedan ili dva kilograma mesečno, ali zato što ste promenili način ishrane izgubljeni kilogrami će takvi i ostati i teže će se vratiti nego sa bilo kojom drugom dijetom.

Goca

About Goca