16.5 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022
NaslovnaDijetaPut do idealne težine

Put do idealne težine

Date:

Najnovije

Čaj od bokvice – za šta je delotvoran i kako napraviti?

Ženska širokolisna bokvica i muška uskolisna bokvica (Plantago major...

Voće i povrće koje može da snizi nivo šećera u krvi

Voće i povrće uvek će biti cenjeno kao sveti...

Zbog čega je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Mladog luka ima svuda i šteta je ne iskoristiti...

Šarmer – glavni kvalitet muškarca koji zna kako da osvoji ženu

Bar jednog muškarca svi znamo kome nije problem da...

Koja energetska pića dovode do moždanog udara

Gazirana pića su omiljena mnogima, dolaze u različitim ukusima...

Na putu do idealne težine mnogi prave veliku grešku – izbacuju iz ishrane masti ili ugljene hidrate. Na to ih navode mnogobrojne dijete, koje obećavaju “čudo za sedam dana” samo ako iz jelovnika eliminišu određene namirnice.

Na “crnoj listi” su uglavnom masti i ugljeni hidrati. Istina, ishranom na ovaj način, u prvom momentu, možda i možete da izgubite kilogram do dva, ali time pravite veliki problem organizmu i ugrožavate zdravlje.

Takođe, ovako izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju, što je u praksi poznato kao jo-jo efekat dijeta. Masti i ugljeni hidrati neophodni su za svakodnevno funkcionisanje čoveka i dobro zdravlje.

Prema nutricionistima, idealno pravilo u ishrani koja garantuje zdravlje, je 40:30:30. Ono se odnosi na sastav jelovnika, a prema vodiču “The Dietary Guideliness for Americans”, koji se objavljuje na pet godina sa preporukama za zdravu ishranu, ovo pravilo je veoma važno. To praktično znači da bi na tanjiru trebalo da bude 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 30 odsto masti u tri glavna obroka: za doručak, ručak i večeru.

Ukoliko želite da smršate, ne morate da menjate odnos proteina, ugljenih hidrata i masti ili da ih izbacujete iz ishrane. Dovoljno je da pametno konzumirate raznovrsne namirnice, čitate etikete proizvoda na kojima je naznačen preporučeni dnevni unos kalorija i uvedete fizičku aktivnost kao obaveznu stavku.

Na primer, ako želite da smršate 20 odsto, smanjićete porcije za 20 odsto i uz to redovno vežbati. Iako su mnogi skloni da zanemaruju značaj rekreacije, verujući da se kilogrami tope samo promenom načina ishrane, redovan trening je ključan na putu do idealne težine.

Simon
Simonhttps://www.avionom.com
Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: Dijetica, Avionom, Rentiranje, EU Media Group

Marketing

- Pravo mesto za vašz reklamu

- Neka vas vide i prepoznaju

- Neka naši posetioci budu i vaši

Dijeta

Prethodni tekstMejo dijeta
Sledeći tekstKupus dijeta

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime