Put do idealne težine

Datum:

Na putu do idealne težine mnogi prave veliku grešku – izbacuju iz ishrane masti ili ugljene hidrate. Na to ih navode mnogobrojne dijete, koje obećavaju “čudo za sedam dana” samo ako iz jelovnika eliminišu određene namirnice.

Na “crnoj listi” su uglavnom masti i ugljeni hidrati. Istina, ishranom na ovaj način, u prvom momentu, možda i možete da izgubite kilogram do dva, ali time pravite veliki problem organizmu i ugrožavate zdravlje.

Takođe, ovako izgubljeni kilogrami se brzo vraćaju, što je u praksi poznato kao jo-jo efekat dijeta. Masti i ugljeni hidrati neophodni su za svakodnevno funkcionisanje čoveka i dobro zdravlje.

Prema nutricionistima, idealno pravilo u ishrani koja garantuje zdravlje, je 40:30:30. Ono se odnosi na sastav jelovnika, a prema vodiču “The Dietary Guideliness for Americans”, koji se objavljuje na pet godina sa preporukama za zdravu ishranu, ovo pravilo je veoma važno. To praktično znači da bi na tanjiru trebalo da bude 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto proteina i 30 odsto masti u tri glavna obroka: za doručak, ručak i večeru.

Ukoliko želite da smršate, ne morate da menjate odnos proteina, ugljenih hidrata i masti ili da ih izbacujete iz ishrane. Dovoljno je da pametno konzumirate raznovrsne namirnice, čitate etikete proizvoda na kojima je naznačen preporučeni dnevni unos kalorija i uvedete fizičku aktivnost kao obaveznu stavku.

Na primer, ako želite da smršate 20 odsto, smanjićete porcije za 20 odsto i uz to redovno vežbati. Iako su mnogi skloni da zanemaruju značaj rekreacije, verujući da se kilogrami tope samo promenom načina ishrane, redovan trening je ključan na putu do idealne težine.

Simon
Simonhttps://www.travelvisastay.com
Osnivač, webmaster, SEO master i web dizajner sajtova: Saradnik sajtova: Dijetica, TVS Group, Rentiranje

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Popularno

Više ovako
Related

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani...