Da li ste uznemireni kada nemate pristup Internetu? Odredite znakove zavisnosti

Datum:

Share post:

Moderno doba u kome živimo je nemoguće zamisliti bez pristupa internetu, a mnogi provode sve više vremena na sajber prostoru.

Skoro je nezamislivo da provedemo nekoliko dana bez pristupa Internetu. Da li ste se ikada vratili nakon zaboravljenog mobilnog telefona nakon što ste napustili kuću? Ili ste mislili da nikada ne biste otišli bez pametnog telefona?

Pristup internetu i razvoj moderne tehonologije koja nam je na pametnim telefonima i gadžetima omogućila pristup raznim informacijama, zabavi, društvenim mrežama i sl, podstakao je stručnjake na upozorenja o mogućnosti stvaranja zavisnosti od interneta i razvijanja psihičkih poremećaja.

Kada se pojavi problem?

Vreme provedeno na internetu danas se meri u satima, ali kada je reč o gubitku kontrole nad vremenom provedenim na Internetu, vreme je za prvi alarm. Da problem zavisnosti takođe ukazuje na osećaj anksioznosti koji se javlja kada ne ostanete na mreži.

Žene provode više vremena na društvenim mrežama, a muškarci obično igraju igre, traže pornografski sadržaj. Sve više dece provodi vreme gledajući na ekranu pametnog telefona umesto druženja sa vršnjacima i igranja na otvorenom ili kreativnom stvaranju. Upravo želja za osamom i preferiranje “zabave” na internet platformama umesto druženja u stvarnom svetu, može ukazivati na problem, posebno ako osoba teško kontroliše vreme provedeno na internetu.

Osim problema socijalnog funkcionisanja, zbog nepravilnog položaja tela, spuštene glave prema dole i pretežnog sedalačkog načina života, mogu se osim psihičkih, javiti i fizičke tegobe, problemi sa kičmom, sindrom karpalnog kanala, problemi sa očima, naginjanje ishrani brze hrane koja za sobom vuče druge negativne posledice po zdravlje.

Ako vas drugi upozoravaju da previše vremena provodite na internetu, da se teško kontrolišete i odvajate od omiljenog ekrana, ako izbegavate društvo i socijalizaciju pa primetite neke od navedenih zdravstvenih problema, javite se svom lekaru kako biste pronašli rešenje problema. (Večernji)

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Povezani članci

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim tepisima, osim treninga, one često pribegavaju i različitim dijetama. Takođe,...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja. Kiseli kupus...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a posebno na kardiovaskularni, ističu lekari i preporučuju da više...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga,...