Rizici migrene sa aurom

  1. Početna
  2. Zdravlje
  3. Rizici migrene sa aurom
Rizici migrene sa aurom

Rizici migrene sa aurom

Tim naučnika sa istraživačkog Instituta Kembridž identifikovao je takozvani migrenski gen, i time probudio nadu za moguće otkriće leka protiv glavobolje


Koliko je ovo važno otkriće pokazuje podatak Svetske zdravstvene organizacije da svaka osma osoba ima napad migrene i da su oba pola podjednako na udaru. Sudeći po statistikama, zbog žestoke glavobolje praćene mučninama i izraženom osetljivošću na svetlost, veliki broj zaposlenih uzima bolovanje jer nije u stanju da radi. Nažalost, postojeća lepeza lekova koja je lekarima i pacijentima na raspolaganju nije u očekivanoj meri delotvorna.

Rukovodilac stručnog tima dr Peter Goadsbi s pravom se raduje novom otkriću, očekujući da će u dogledno vreme uspeti da pronađu daleko efikasniji lek i pacijentima omoguće, u svakom smislu, kvalitetniji način života.

Ovo je posebno značajno za mlade žene koje imaju migrene sa aurom (poremećaj vida), jer su u dvostruko većem riziku da dožive moždani udar, tvrde australijski naučnici. Poremećaj vida se obično javlja neposredno pred krizu, ili u toku migrenske glavobolje. Naučnici upozoravaju da je rizik od šloga još izvesniji ukoliko žena puši ili koristi kontracepcijske pilule.

Mišljenja o tome ko je više pogođen ovom vrstom glavobolje, podeljena su. Stanovište jedne grupe stručnjaka je da su muškarci i žene podjednako zastupljeni. Drugi, opet, tvrde da su u dvadeset odsto populacije koje pate od migrene, žene četvorostruko ugroženije. Na sreću, većina njih nema auru, pa su shodno tome i rizici moždanog udara manji.
Author Avatar

O autoru

Dijetica - Za sve one koji žele da se brzo i lako oslobode viška kilograma.

Dodaj komentar0