Domain for SALE!Domen se prodaje!

Rizici migrene sa aurom

Tim naučnika sa istraživačkog Instituta Kembridž identifikovao je takozvani migrenski gen, i time probudio nadu za moguće otkriće leka protiv glavobolje

Koliko je ovo važno otkriće pokazuje podatak Svetske zdravstvene organizacije da svaka osma osoba ima napad migrene i da su oba pola podjednako na udaru. Sudeći po statistikama, zbog žestoke glavobolje praćene mučninama i izraženom osetljivošću na svetlost, veliki broj zaposlenih uzima bolovanje jer nije u stanju da radi. Nažalost, postojeća lepeza lekova koja je lekarima i pacijentima na raspolaganju nije u očekivanoj meri delotvorna.

Rukovodilac stručnog tima dr Peter Goadsbi s pravom se raduje novom otkriću, očekujući da će u dogledno vreme uspeti da pronađu daleko efikasniji lek i pacijentima omoguće, u svakom smislu, kvalitetniji način života.

Ovo je posebno značajno za mlade žene koje imaju migrene sa aurom (poremećaj vida), jer su u dvostruko većem riziku da dožive moždani udar, tvrde australijski naučnici. Poremećaj vida se obično javlja neposredno pred krizu, ili u toku migrenske glavobolje. Naučnici upozoravaju da je rizik od šloga još izvesniji ukoliko žena puši ili koristi kontracepcijske pilule.

Mišljenja o tome ko je više pogođen ovom vrstom glavobolje, podeljena su. Stanovište jedne grupe stručnjaka je da su muškarci i žene podjednako zastupljeni. Drugi, opet, tvrde da su u dvadeset odsto populacije koje pate od migrene, žene četvorostruko ugroženije. Na sreću, većina njih nema auru, pa su shodno tome i rizici moždanog udara manji.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *