Domain for SALE!Domen se prodaje!

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, a njen neuravnotežen rad može da prouzrokuje brojne zdravstvene tegobe.

Postoji nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na to da ova žlezda proizvodi previše ili premalo hormona.

Promene u spavanju

Nesanica može da bude znak da štitasta žlezda proizvodi previše hormona (hipertireoza).

Sa druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje kod kog ova žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Neobjašnjiva teskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitastu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike.

Zbog nedovoljnog rada ove žlezde mogu se pojaviti osećaj mentalne „zamagljenost“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.

Promene u probavi

Konstipacija ili zatvor može da bude znak da štitasta žlezda nije dovoljno aktivna.

Prekomerna aktivnost štitaste žlezde ima suprotan efekat, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osetljivošću creva i učestale stolice.

Opadanje kose

Proređivanje kose i naročito obrva može da bude znak bolesti štitaste žlezde. I premalo i previše aktivna štitasta žlezda ometa ciklus rasta kose, koja može da oslabi i pojačano opada.

Prekomerno znojenje

Osećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu da budu znakovi hiperaktivne štitaste žlezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo „pregreva“.

Neobjašnjive promene u telesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorevanje hrane, što može da prouzrokuje debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete da ima pojačan apetit, a da gubite na težini.

Osećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitaste žlezde, često se javlja osećaj prevelike energetske „napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često se javlja i takozvano „lupanje srca“.

Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomernog rada štitaste žlezde. Ako ova žlezda proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže.

Problemi sa štitastom žlezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.