Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, a njen neuravnotežen rad može da prouzrokuje brojne zdravstvene tegobe.

Postoji nekoliko simptoma koji mogu da ukažu na to da ova žlezda proizvodi previše ili premalo hormona.

Promene u spavanju

Nesanica može da bude znak da štitasta žlezda proizvodi previše hormona (hipertireoza).

Sa druge strane, pojačan umor i sklonost spavanju (osećate se umorno i nakon celonoćnog sna, ili vam se spava tokom dana) ukazuju na hipotireozu, odnosno stanje kod kog ova žlezda ne proizvodi dovoljno hormona.

Neobjašnjiva teskoba i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitastu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike.

Zbog nedovoljnog rada ove žlezde mogu se pojaviti osećaj mentalne „zamagljenost“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.

Promene u probavi

Konstipacija ili zatvor može da bude znak da štitasta žlezda nije dovoljno aktivna.

Prekomerna aktivnost štitaste žlezde ima suprotan efekat, pa simptom hipertireoze može biti pojačana osetljivošću creva i učestale stolice.

Opadanje kose

Proređivanje kose i naročito obrva može da bude znak bolesti štitaste žlezde. I premalo i previše aktivna štitasta žlezda ometa ciklus rasta kose, koja može da oslabi i pojačano opada.

Prekomerno znojenje

Osećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu da budu znakovi hiperaktivne štitaste žlezde. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo „pregreva“.

Neobjašnjive promene u telesnoj težini

U hipotireozi usporava se metabolizam i sagorevanje hrane, što može da prouzrokuje debljanje. I obrnuto, hipertireoza ubrzava metabolizam, pa možete da ima pojačan apetit, a da gubite na težini.

Osećaj da ćete iskočiti iz kože

Kod hipertireoze odnosno prekomernog rada štitaste žlezde, često se javlja osećaj prevelike energetske „napregnutosti“, kao da ste popili veliku količinu kafe, a često se javlja i takozvano „lupanje srca“.

Ginekološki problemi

Skraćen menstrualni ciklus jedan je od tipičnih znakova prekomernog rada štitaste žlezde. Ako ova žlezda proizvodi premalo hormona, menstruacija može postati teže podnošljiva i trajati duže.

Problemi sa štitastom žlezdom povećavaju rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.