Smrekovina – Venja

Datum:

Šta je i kakav je bor, borić, borovina i smreka? To je vrlo korisna biljka i obzirom da je narodu dosta poznata, ovde ćemo odmah napomenuti da je njena lekovita moć u njoj celoj

Naime počev od njenog roda u kome ima raznih soli, gume, šećera, voska, eterskog ulja podkore i lišća. Zatim pored lekovite moći korisna je i u ekonomskom pogledu.

Ona leči grudne bolesti. U tom smislu upućuju se ljudi da neko vreme žive u borovoj šumi. Bolesti prsiju, kašalj i slične bolesti mogu se lečiti ovom biljkom na taj način što se jede ražani hleb od neprosejana brašna, namazan svaki zalogaj borovom smolom.

ZA ČIŠĆENJE KRVI UOPŠTE, za lečenje belog pranja kod žena, zastoja mokraće i mokraćni kamen i druge otoke na telu tre ba skuvati dve šake smrekovine (venje) razgnječene ili utučene u dva litra vode, i piti od nje tri do četiri čaše svaki dan.

Kad se mladi smrekovi listići i pupoljci pre potpunog razvića kuvaju u mleku ili u čistom vinu, ili u starom pivu pa se pije od toga na dan po četiri do pet čaša. onda se taj lek može preporučiti, po savetima više stručnjaka lekara, za kostobolju, reumatizam, skorbut, venerične bolesti, sve kožne ospe, belo pranje kod žena, kašalj i druge bolesti. Taj čaj od takvih smrekovih pupoljaka vrlo je prijatan za piće, podseća na ruski čaj, ali je daleko zdraviji i pored svega toga jevtiniji.

Možda bi bilo dobro da domaćice kuvaju češće ovaj čaj, jer on ne škodi a može biti samo koristan. Kada se skuva u vodi više lišća i šišarica od smreke ili bora, i ako se svaki dan u tome kupa celo telo po 10-25 minuta, onda je to lek od svraba, krastica svih vrsta, grčeva, bledila, probode u plećima, nesanica i drugo.

Prethodni tekst
Sledeći tekst

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Popularno

Više ovako
Related

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani...