Spanać spremati sa mlekom

Spanać spremati sa mlekom

Oksalati, koje sadrži ovo lisnato povrće, doprinose stvaranju kamena u bubrezima, pa se ne preporučuje česta i obilna konzumacija spanaća

Spanać je povrće veoma visoke biološke vrednosti. Izrazito je bogat gvožđem, kalcijumom i karotinom u vitaminima Be1, Be2 i Ce. Međutim, sadrži nepoželjna jedinjenja: nitrate i oksalate. Iako je bogat gvožđem, u organizmu se veoma teško resorbuje jer je ono vezano za oksalnu kiselinu.

Zbog toga bi spanać trebalo spremati sa mlekom, da bi se oksalna kiselina vezala za kalcijum iz mleka. Poznata je činjenica da u stvaranju bubrežnog kamenca ulaze oksalati. Upravo to je razlog što ne bi trebalo preterivati u čestom i obilnom konzumiranju spanaća.

Sada je upravo sezona prve godišnje berbe spanaća. To je ujedno povrće koje se lako nalazi na našim pijacama i u supermarketima. Kako se njegova nutritivna svojstva u svežem stanju mogu sačuvati tek nekoliko dana, radi dužeg čuvanja obično se zamrzava. U smrznutom obliku spanać je dostupan tokom cele godine.

U spanaću se osim značajne koncentracije gvožđa nalazi i značajan izvor kalcijuma, ali prisustvo oksalata takođe, baš kao i kod gvožđa, smanjuje resorpciju i kalcijuma. Zbog toga se kalcijum iz spanaća veoma teško resorbuje, samo pet posto, u odnosu, na primer, na brokoli kod kojeg je stepen resorpcije kalcijuma čak 50 posto.

Za bolje stanje zuba
Tamnozeleno lisnato povrće sadrži mnogo kalcijuma, a pojedino i fosfora. Remineralizacija zuba (ojačavanje zubne gleđi) se postiže upravo unosom namirnica koje imaju dovoljne količine soli kalcijuma i fosfora. Bareni spanać sadrži 129 miligrama kalcijuma i 45 miligrama fosfora u 100 grama.

Ispitivanja gubitka nitrata, vitamina Ce, magnezijuma i gvožđa u toku kulinarske obrade (kuvanje i pirjanje) pokazuje da dolazi do njihove razgradnje i to: nitrati (koji su nepoželjni, a kojima je spanać bogat) za 70–85 posto, vitamin Ce za 70–80 odsto, magnezijum 30–50 posto, dok do gubitka gvožđa nije ni došlo.

Jelo od spanaća se ne sme čuvati za naredni dan, nego se mora baciti ukoliko se ne pojede. Vodu u kojoj je kuvan spanać trebalo bi prosuti. Ona sadrži nitrate koji se pod dejstvom bakterija pretvaraju u nitrite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Vaši komentari nam pomažu da poboljšamo naše proizvode i usluge, tako da ih i dalje beležimo. Komentar koristimo i za buduću upotrebu. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.

Zadržavamo vaše ime kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje, molimo vas našu politiku privatnosti.
Čuvamo vašu e-poštu kako bismo mogli komunicirati s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajtenašu politiku privatnosti.

Čuvamo URL adrese vaše veb stranice kako bismo mogli da komuniciramo s vama o našim proizvodima i uslugama. Za dalje detalje pogledajte našu politiku privatnosti.