Domain for SALE!Domen se prodaje!

Stalna želja za određenom vrstom hrane – poruka organizma da mu nešto nedostaje

Telo obezbeđuje ravnotežu minerala i vitamina, kao i nivo energije

Kad vam se jede nešto slatko telo ukazuje na nedostatak hroma. Želja za slatkim pokazuje pad nivoa šećera u telu, a nakon konzumiranja slatkiša, šećer opet raste i oslobađa se insulin. Ali, radi se o naglim oscilacijama u telu jer će ubrzo nivo opet pasti i ponovo ćete poželeti da pojedete nešto slatko.

Znači, što više slatkiša jedete, telo će tražiti još više. Da bi to obuzdali stručnjaci savetuju uzimanje hroma koji je važan za normalnu funkciju insulina u telu i normalan protok šećera u krvi.

Inače, telo će imati dovoljno hroma ako je ishrana bogata voćem i povrćem, mesom, ribom i žitaricama. Posebno je korisno jesti brokoli, mahunarke i piti sok od grožđa jer su bogati ovim mineralom. Tad se neće događati da, na primer, između 15 i 16 časova osetite neodoljivu želju za slatkim. Čokolada ukazuje na nedostatak magnezijuma.

Stručnjaci veruju da čak 80 posto ljudi ima manjak magnezijuma u telu, a on je dobar za održavanje imunološkog sistema i sprečavanje upala. Takođe, veoma je važan za centralni nervni sistem i ublažavanje teskobe, ali i za zdravlje kostiju.

Namirnice bogate magnezijumom su tamnozeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke, riba, grašak, žitarice, avokado, jogurt, banane i crna čokolada. Ukoliko vam se traži slana hrana nedostaje vam natrijum.

Neopisiva žudnja za slanom hranom ili grickalicama ukazuje na potrebu organizma za natrijumom koji je vrlo važan u održavanju nivoa vode u telu, a time i krvnog pritiska. Pa tako, umesto čipsa, bolje je uzeti celer, šargarepu ili usoljenu ribu. Kada imate želju za unosom složenih ugljenih hidrata, nedostaje vam triptofan.

U složene ugljene hidrate svrstava se testenina, pirinač, hleb, žitarice, krompir i grašak, a oni sadrže triptofan – esencijalnu aminokiselinu koja pomaže proizvodnju serotonina, poznatog kao hormon sreće.

Nedostatak triptofana u telu vodi lošem raspoloženju i osećaju teskobe. Stručnjaci savetuju da je bolje, umesto posezanja za pečenim krompirićima ili nekim pecivom, jesti ćuretinu, jaja, banane ili orahe. Žudnja za mesom je znak da vam nedostaje gvožđe.

Manjak crvenog mesa u ishrani može dovesti do manjka gvožđa u krvi koje je odgovorno za transport kiseonika u telu i ima veliku ulogu u podršci imunološkom sistemu. Ako patite od manjka gvožđa, dolazi do pojave umora koji, ni ako se dovoljno naspavate, neće nestati.

Stručnjaci napominju da bi crveno meso trebalo jesti barem jednom nedeljno.

Ali, gvožđe se ne nalazi samo u mesu, ima ga i u džigerici, žitaricama, sardelama, semenkama bundeve, brokoliju, spanaću i grašku, piše b92.