Domain for SALE!Domen se prodaje!

Štitna žlezda i gojaznost

Štitna žlezda najvećim delom diktira metabolizam. Bilo koji problem u njenom funkcionisanju ili bolest mogu dovesti do problema sa metabolizmom, što dalje vodi do drastičnih problema sa težinom – možete se ugojiti, smršati, ili ćete zaključiti da je mršavljenje mnogo teže nego što bi trebalo

Oni koji planiraju pridržavanje neke dijete na uzimaju u obzir na koji način štitna žlezda i metabolizam utiču na program mršavljenja. Mnogi eksperti, pa čak i mediji, preporučuju da je najbolji način za mršavljenje smanjivanje unosa kalorija.

Osobe sa stanjem koje se naziva hipertiroidizam pate od previše aktivne štitne žlezde, što dovodi do velikog skoka metabolizma. Ako je to slučaj, verovatno će doći do brzog mršavljenja. Ovo je sjajna situacija za nekog ko želi da smrša, a u stvari je pogubno za zdravlje. Ako izuzmemo zdravstvene probleme koje bolest nosi sa sobom, osoba će primeititi gubitak kilograma. Oni će sa teškoćom održati težinu, osećaće slabost i povećanje očiju. Ova bolest zahteva specijalan tretman od strane doktora.

Hipotiroidizam, sa druge strane, predstavlja suprotnost – usporava metabolizam dok telo dobija na težini neverovatnom brzinom. Kao i hipertiroidizam, hipotiroidizam uzrokuje generalnu slabost tela. Ova bolest, takođe, zahteva specijalan tretman i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme ako se ne leči.

I dok smanjenje unetih kalorija može biti veoma teško za neke ljude; dok se bore “na život i na smrt” da li u prodavnici da kupe još jednu kutiju slatkiša, dotle drugi imaju potpuno drugačiji problem. Umesto što unose previše kalorija, što i jeste problem sam po sebi, oni unose premalo kalorija.

Problem? Koji problem?

Problem koji se javlja kod nekih ljudi je da veruju, pošto eksperti preporučuju smanjenje unosa kalorija, da će drastično smanjenje kalorija dovesti do boljih rezultata u mršavljenju. Nažalost, to ne funkcioniše na taj način. Prevelikim smanjenjem kalorija ćete telo prebaciti u stanje nagomilavanja masnoća, a metabolizam će se usporiti da bi se adaptirao na manju količinu raspoložive energije.
Ako telo uđe u takvo stanje, telo će raditi tako sporim metabolizmom da će gubitak kilograma biti nemoguć. Tehnika koju treba primeniti je smanjenje kalorija bez usporavanja metabolizma. Samo na taj način će mršavljenje biti moguće.

Sledeći problem koji se može javiti kod usporenog metabolizma je taj da, kada je metabolizam usporen, a odjednom krenete sa dobrom, jakom i kaloričnom hranom. Tada ćete sigurno dodatno dobiti na težini usled povećanja unosa energije.

Iz svih ovih razloga se ne preporučuju nebalansirani obroci. Iznenadna smanjenja i povećavanja kalorija će uzrokovati debalans u energetskom bilansu, što direktno dovodi do stvaranja masnih naslaga.

Da biste izračunali pravi iznos kalorija koji trebate uneti, uradite to pomoću izračunavanja svog BMR-a. BMR je minimalni iznos kalorija koji je potreban čoveku da bi organizam ispravno funkcionisao.

Možete se konsultovati i sa nutricionistom, koji će vam pomoći u skidanju kilograma. Na kraju se sve ipak svodi na matematiku. Ako unosite više nego što je telu potrebno, to će biti uskladišteno kao masnoća. Tada će verovatno biti potrebno da počnete sa čitanjem deklaracija o nutritivnoj vrednosti na svakom pakovanju. Pokušajte da ishranu prilagodite tako da unosite 40% proteina, 25% masnoća i 35% ugljenih hidrata, a da obrok zadržite na oko 300 kcal. Takve obroke rasporedite tokom čitavog dana da bi rezultati bili optimalni.

I dok ova matematika izgleda jednostavna, ne zaboravite da se telo prilagođava svakom nametnutom stanju. Izložite ga ekstremnim uslovima, i dobićete rezultate koje uopšte ne očekujete. Obavezno se konsultujte i sa nutricionistom radi dodatnih saveta.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *