25.1 C
Belgrade
nedelja, 22 maja, 2022
NaslovnaDijeta“Sunčanom dijetom” smanjite rizik od kancera

“Sunčanom dijetom” smanjite rizik od kancera

Date:

Najnovije

Čaj od bokvice – za šta je delotvoran i kako napraviti?

Ženska širokolisna bokvica i muška uskolisna bokvica (Plantago major...

Voće i povrće koje može da snizi nivo šećera u krvi

Voće i povrće uvek će biti cenjeno kao sveti...

Zbog čega je dobro jesti mladi luk svaki dan?

Mladog luka ima svuda i šteta je ne iskoristiti...

Šarmer – glavni kvalitet muškarca koji zna kako da osvoji ženu

Bar jednog muškarca svi znamo kome nije problem da...

Koja energetska pića dovode do moždanog udara

Gazirana pića su omiljena mnogima, dolaze u različitim ukusima...

“Sunčana dijeta” bazirana je na istraživanjima koja su pokazala da gubitak viška kilograma smanjuje rizik od kancera.

Višak masnoće u telu, posebno oko stomaka, direktno je povezan sa 13 različitih karcinoma, uključujući rak dojke u postmenopauzi i rak debelog creva. Masne ćelije, između ostalog, proizvode puno dodatnih hormona i faktora rasta koji putuju kroz krv i pokreću ćelije u drugim delovima tela da se brzo dele, povećavajući rizik od raka.

Dobra vest je da čak i relativno skroman gubitak kilograma može napraviti veliku razliku i smanjiti rizik.

U nedavnoj studiji, istraživači Američkog udruženja za rak deset godina su pratili 180.885 žena koje su imale 50 ili više godina. Otkrili su da su žene sa prekomernom telesnom težinom koje su izgubile između 2 i 4,5 kilograma smanjile rizik od raka dojke za 13 odsto u poređenju sa onima koje su ostale iste težine ili su se ugojile. Žene koje su uspele da izgube 9 kilograma ili više smanjile su rizik za 23 odsto, čak i ako su kasnije vratile koji kilogram.

Veza između karcinoma dojke i gubitka kilograma je posebno jaka zato što gubitak kilograma brzo smanjuje nivo estrogena, navode dr Majkl Mozli i dr Kler Bejli, koji su u Dejli mejlu predstavili svoju “sunčanu dijetu”, osmišljenu upravo kao zdrav način da se postigne idealna težina i smanji rizik od karcinoma. Zapravo, to je program sastavljen od tri dijete u nizu.

Prva je njihova brza dijeta za mršavljenje koju su nazvali Fast 800, a koja podrazumeva svođenje na 800 kalorija dnevno tokom nekoliko nedelja. Kažu da je lakše nego što zvuči i ilustruju to receptima za jednostavna i ukusna niskokalorična jela poput salate od pomorandže i šargarepe, ili kremastog karija s narandžastim i crvenim povrćem. Istraživanje koje je urađeno sa Univerzitetom Okford, pokazalo je da je prosečni gubitak kilograma bio 9,5 kg za osam nedelja.

Nakon toga se preporučuje “isprekidani post”, gde se samo tokom dva dana u nedelji smanjuje unos na 800 kalorija, pre nego što se konačno pređe na zdravu mediteransku ishranu.

Veruje se da isprekidani post smanjuje rizik od raka tako što poboljšava osetljivost na insulin, dok je mediteranska dijeta bazirana na namirnicama poznatim po svojim svojstvima u borbi protiv raka.

Marketing

- Pravo mesto za vašz reklamu

- Neka vas vide i prepoznaju

- Neka naši posetioci budu i vaši

Dijeta