Domain for SALE!Domen se prodaje!

Trudnoća i dojenje u doba korona virusa

Od početka pandemije izazvane korona virusom, došlo je do mnogih promena. Nekada rutinske kontrole i pregledi sada su dosta izazovniji i zahtevaju više pažnje. Primetna je bila zabrinutost trudnica i porodilja, koje su postavljale više nego ikada pitanja o tome kako da se pripreme za porođaj u novonastalim okolnostima, kako da zaštite sebe i svoju bebu, kako da se ispoštuju sve preglede…

Ne postoji informacija o tome da li je veća opasnost da trudnice obole od COVID-19 u odnosu na opštu populaciju. Ne znamo ni da li je veća verovatnoća da će se trudnice/porodilje ozbiljnije razboleti. Telo trudnica prolazi kroz mnoge promene koje mogu da povećaju rizik od zaraze. Kod drugih virusa iz iste porodice kojoj pripada COVID-19, ali i kod drugih respiratornih infekcija kao što je sezonski grip, žene su bile pod većim rizikom da obole od težeg oblika bolesti. Kod korona virusa podaci kažu da je obrnuto, da više obolevaju muškarci. Bez obzira na statistiku koja ide u korist trudnicama, moramo uraditi sve da ih zaštitimo od moguće infekcije.

Zaštita trudnica od korona virusa?

Trudnice bi trebalo da preduzimaju iste mere zaštite od korona virusa kao i opšta populacija. Dakle, da pokrivaju usta kada kašlju maramicom ili pregibom lakta, da se izoluju, da često peru ruke vodom i antibakterijskim sapunom ili sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, da izbegavaju kontakte i drže distancu, a da kada moraju da izađu iz doma vode računa o zaštiti (rukavice i maske).

Da li korona virus može da se prenese sa trudnice na plod ili novorođenče?

Za ovo još uvek ne postoji dovoljno podataka. Još uvek ne znamo da li trudnica može da prenese COVID-19 na plod ili novorođenče tokom trudnoće ili porođaja. Nijedan test na COVID-19 koji je urađen na novorođenoj bebi čija je majka imala COVID-19 nije bio pozitivan. U ovim slučajevima, kojih je mali broj, virus nije pronađen ni u plodovoj vodi ni u mleku porodilje.

Ako trudnica ima COVID-19, da li će plod biti ugrožen?

U ovom trenutku ne znamo da li postoji rizik za plod trudnica koje imaju COVID-19. Mali broj problema sa trudnoćom i porođajem, recimo prevremeni porođaj, zabeležen je kod majki koje su imale pozitivan rezltat testa na COVID-19 tokom trudnoće. Međutim, nije jasno da li su ovakvi ishodi povezani sa infekcijom majke.

Da li majka koja ima COVID-19 sme da doji

Znamo dosta o načinima širenje infekcije korona virusom. Do prenošenja sa osobe na osobu uglavnom dolazi putem respiratornih kapljica koje nastaju kada inficirana osoba kine ili se nakašlje. Na sličan način kako se šire patogeni gripa ili nekih drugih respiratornih infekcija. U ograničenom broju studija koje se bave ženama zaraženim COVID-om-19 ili nekim drugim respiratornim korona virusom (SARS-Cov), virus nije izolovan u mleku.

Međutim, još ne znamo da li majke sa COVID-19 mogu da prenesu virus preko mleka.

Majčino mleko je najbolji izvor hranljivih satojaka za većinu novorođenčadi, ali o COVID-19 mnogo toga ne znamo. Da li i kako treba da počne ili da nastavi sa dojenjem, majka treba da odluči zajedno sa ginekologom, neonatologom/pedijatrom i infektologom, piše Stetoskop.info.

Majka koja je pozitivna na korona virus ili koja ima simptome trebalo bi da preduzme sve mere predostrožnosti da bi sprečila prenošenje virusa na svoje novorođenče, uključujući pranje ruku pre nego što dotakne novorođenče i nošenje maske, ako je moguće, tokom dojenja. Ako se izmuzava ručno ili pomoću električne pumpe, majka bi trebalo da opere ruke pre nego što dotakne pumpu ili delove bočice i da se pridržava uputstava za ispravno čišćenje pumpe nakon svake upotrebe. Dobro rešenje je da neko zdrav hrani novorođenče izmuzenim mlekom.

2 Comments