Kako ublažiti simptome alergije

Alergijske reakcije naročito su izražene tokom vetrovitih dana, jer tada vetar kroz vazduh može dalje da prenosi polen. Kada čestice polena dospeju u nos nekog ko je alergičan, imuni sistem to prepoznaje kao napad na organizam

– U ovo doba godine javlja se alergija na polen drveća ili alergija na polen trava. Najčešći simptomi koji se javljaju kod osoba koje su alergične su pojačana sekrecija iz nosa, svrab u nosu, često paralelno i u očima, i pojačana sekrecija suza. Sekret koji se spušta preko ždrela izaziva i kašalj koji je uglavnom suv.

Takođe je karakteristično učestalo kijanje više puta zaredom, čak i do 10 puta. Ako osoba boluje od alergijske astme, simptomi su ozbiljniji. Najčešće je to uporan nadražajni suvi kašalj sa zacenjivanjem i može, ali ne mora da bude praćen gušenjem i nedostatkom vazduha – objašnjava alergolog dr sc. med. Zorica Plavšić.

SAVET LEKARA

Zloupotreba kapi za nos

Dr Zorica Plavšić upozorava da je nekontrolisano korišćenje kapi za nos najčešća greška koju pacijenti čine.

– Kapi za nos deluju tako što izazivaju sužavanje krvnih sudova na nivou sluzokože nosa. Kao posledica tog sužavanja smanjuje se sekrecija iz nosa i pacijent se oseća bolje. Kad god se krvni sudovi suze, smanji se dotok krvi, kao i količina hranljivih materija koje dolaze u sluzokožu, ćelije gladuju i, samim tim, sluzokoža propada jer nema adekvatne ishrane. Zato kapi za nos ne smeju da se koriste nekontrolisano, već samo u dogovoru s lekarom i prema njegovom savetu – upozorava dr Plavšić.

Ako osoba prepozna ove simptome a do sad nije uradila ispitivanje, potrebno je da se javi lekaru specijalisti alergologu.

– Testiranje je vrlo jednostavno, bezbolno i rezultati su pouzdani. Prvo se rade testovi na koži, a zatim i testovi iz krvi koji treba da potvrde prisustvo alergije i pokažu stepen izraženosti alergije. On se gradira od nulte do šeste klase.

U proleće, ali i u toku leta, pa sve do kasne jeseni, naši pacijenti alergični na polen imaju veoma izražene tegobe i obavezno treba da posete lekara – savetuje dr Plavšić.

Kako ublažiti simptome

  • Osobe koje imaju alergiju na polen korova treba da izbegavaju šetnje u prepodnevnim satima, šetnje po livadama gde ove biljke rastu i ulice u kojima ima zapuštenih placeva.
  • Prozore na sobi u kojoj spavaju treba da drže zatvorene sve do kasnih noćnih sati. Stan provetriti od 23 do 5 ujutro. Tada je polen nisko pri zemlji i neće ući u prostorije.
  • Planirati godišnji odmor u skladu sa kalendarom polenizacije i birati krajeve gde nema ambrozije, more ili planina iznad 800 metara nadmorske visine.
  • Veš ne sušiti u dvorištu ili na terasi jer se polen lepi za mokar veš.
  • Nakon boravka u prirodi kosu treba dobro iščetkati kako bi se odstranio polen, po dolasku kući isprati nosne hodnike sterilnom morskom vodom u vidu spreja, staviti veštačke suze. Na taj način će se ukloniti polen sa sluzokože nosa i oka.

Najbolji lek danas predstavljaju alergijske vakcine koje u Srbiji proizvodi Institut za imunologiju „Torlak“ i koje su mogu dobiti nakon što specijalista postavi dijagnozu.

Jedna misao o „Kako ublažiti simptome alergije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *