Kako ublažiti simptome alergije

Datum:

Alergijske reakcije naročito su izražene tokom vetrovitih dana, jer tada vetar kroz vazduh može dalje da prenosi polen. Kada čestice polena dospeju u nos nekog ko je alergičan, imuni sistem to prepoznaje kao napad na organizam

– U ovo doba godine javlja se alergija na polen drveća ili alergija na polen trava. Najčešći simptomi koji se javljaju kod osoba koje su alergične su pojačana sekrecija iz nosa, svrab u nosu, često paralelno i u očima, i pojačana sekrecija suza. Sekret koji se spušta preko ždrela izaziva i kašalj koji je uglavnom suv.

Takođe je karakteristično učestalo kijanje više puta zaredom, čak i do 10 puta. Ako osoba boluje od alergijske astme, simptomi su ozbiljniji. Najčešće je to uporan nadražajni suvi kašalj sa zacenjivanjem i može, ali ne mora da bude praćen gušenjem i nedostatkom vazduha – objašnjava alergolog dr sc. med. Zorica Plavšić.

SAVET LEKARA

Zloupotreba kapi za nos

Dr Zorica Plavšić upozorava da je nekontrolisano korišćenje kapi za nos najčešća greška koju pacijenti čine.

– Kapi za nos deluju tako što izazivaju sužavanje krvnih sudova na nivou sluzokože nosa. Kao posledica tog sužavanja smanjuje se sekrecija iz nosa i pacijent se oseća bolje. Kad god se krvni sudovi suze, smanji se dotok krvi, kao i količina hranljivih materija koje dolaze u sluzokožu, ćelije gladuju i, samim tim, sluzokoža propada jer nema adekvatne ishrane. Zato kapi za nos ne smeju da se koriste nekontrolisano, već samo u dogovoru s lekarom i prema njegovom savetu – upozorava dr Plavšić.

Ako osoba prepozna ove simptome a do sad nije uradila ispitivanje, potrebno je da se javi lekaru specijalisti alergologu.

– Testiranje je vrlo jednostavno, bezbolno i rezultati su pouzdani. Prvo se rade testovi na koži, a zatim i testovi iz krvi koji treba da potvrde prisustvo alergije i pokažu stepen izraženosti alergije. On se gradira od nulte do šeste klase.

U proleće, ali i u toku leta, pa sve do kasne jeseni, naši pacijenti alergični na polen imaju veoma izražene tegobe i obavezno treba da posete lekara – savetuje dr Plavšić.

Kako ublažiti simptome

  • Osobe koje imaju alergiju na polen korova treba da izbegavaju šetnje u prepodnevnim satima, šetnje po livadama gde ove biljke rastu i ulice u kojima ima zapuštenih placeva.
  • Prozore na sobi u kojoj spavaju treba da drže zatvorene sve do kasnih noćnih sati. Stan provetriti od 23 do 5 ujutro. Tada je polen nisko pri zemlji i neće ući u prostorije.
  • Planirati godišnji odmor u skladu sa kalendarom polenizacije i birati krajeve gde nema ambrozije, more ili planina iznad 800 metara nadmorske visine.
  • Veš ne sušiti u dvorištu ili na terasi jer se polen lepi za mokar veš.
  • Nakon boravka u prirodi kosu treba dobro iščetkati kako bi se odstranio polen, po dolasku kući isprati nosne hodnike sterilnom morskom vodom u vidu spreja, staviti veštačke suze. Na taj način će se ukloniti polen sa sluzokože nosa i oka.

Najbolji lek danas predstavljaju alergijske vakcine koje u Srbiji proizvodi Institut za imunologiju „Torlak“ i koje su mogu dobiti nakon što specijalista postavi dijagnozu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Popularno

Slični članci
Povezan

Deset najboljih dijeta za zdravije srce koje preporučuju kardiolozi

Dijete koje uključuju umerene porcije mesa su bolje za...

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...