USPORITE STARENJE IZNUTRA: Antiinflamatorna dijeta je apsolutni hit u svetu, a OVO je razlog!

Datum:

Upala je prirodni odgovor tela na infekcije i pokazatelj je da nešto nije u redu u vašem organizmu.

Međutim, često se javljaju hronične inflamatorne reakcije koje izazivaju razne bolesti i značajno ubrzavaju proces starenja. To možete izbeći laganim preispitivanjem svog načina života. Pored redovnih aktivnosti, stručnjaci preporučuju i posebnu antiinflamatornu dijetu.

Samo ime dijete jasno pokazuje da je usmerena na borbu protiv upalnih reakcija u telu. Kao što znate, upala osnažuje proces starenja, ubrzava pojavu bora i povećava rizik od raznih bolesti. Hrana od koje je sastavljena dijeta aktivno se bori protiv upala, održavajući vas zdravim i mladim.

Treba shvatiti da to nisu privremene mere – antiinflamatorna dijeta treba da postane vaš način života, jer će efekat trajati samo dok se pridržavate određenog plana ishrane.

Hrana koja čini osnovu dijete bogata je antioksidantima i nezasićenim (zdravim) mastima. Antioksidanti se aktivno bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije tela, izazivaju upale, smanjuju imunitet i ubrzavaju proces starenja. Omega-3 i -6 masne kiseline, kao i vitamini A i E, održavaju telo iznutra zdravim, jačajući svaku ćeliju i produžavajući joj mladost.

Koju hranu treba jesti?

Najbolji izvori antioksidansa su bobice i voće (što su svetlije, to je veća antioksidativna vrednost), orasi i semenke. Preporučujemo da posebnu pažnju obratite na jagode, borovnice, višnje, lubenice, kajsije i breskve. Među povrćem, najviše antioksidansa ima u zelenilu (spanać), šargarepi, paradajzu, paprici (crvena je najkorisnija).

Pored toga, ne treba zanemariti ni orašaste plodove – bademe i indijske orahe – oni su pravo skladište vitamina A i E i minerala neophodnih za telo. Izboru zdravih masnoća takođe treba pristupiti odgovorno: rečna riba (losos i pastrmka), avokado, devičansko maslinovo i laneno ulje.

Kao izvor ugljenih hidrata, stručnjaci preporučuju odabir minimalno obrađenih integralnih žitarica poput smeđeg pirinča, kvinoje i ječma. I ne zaboravite na začine – neki od njih ne samo da dodaju začin jelu, već doprinose i vašem zdravlju. Kurkuma, đumbir i cimet su ono što vam treba.

Šta treba isključiti iz ishrane?

Pre svega, trebalo bi da izuzmete šećer. Povezanost između šećera i pojave upalnih reakcija nauka je već utvrdila i ne dovodi se u pitanje. Visok nivo šećera u krvi stimuliše rast upalnih crevnih bakterija, što povećava koncentraciju toksina u telu. Imuni sistem reaguje na njih pokretanjem inflamatornog odgovora. Zbog toga sa slatkišima treba da budete izuzetno oprezni, deserte zamenite voćem ili suvim voćem, a dodatni šećer isključite iz ishrane.

Još jedna važna tačka u antiinflamatornoj dijeti je potpuno izbegavanje alkohola. U manje strogim varijacijama dijete, čaša crnog vina dozvoljena je nekoliko puta mesečno, ali u originalnoj verziji pića koja sadrže alkohol su zabranjena. Činjenica je da alkohol izaziva intoksikaciju u telu, zbog čega se povećava rizik od upale.

Pored toga, antiinflamatorna dijeta znači strogu kontrolu nad mastima koje jedete. Ne bi trebalo da koristite ulje suncokreta, kukuruza, palme i soje. Često se nalaze u gotovim proizvodima, pa je bolje da ih odbijete i uvek pažljivo pročitate sastav.

Šta se dešava sa telom?

Kao rezultat takve ishrane u telu, broj upalnih procesa se značajno smanjuje, što odmah utiče i na vaš izgled i blagostanje. Koža postaje hidrirana i elastična, smanjuje se verovatnoća prevremenih bora, podstiče se proizvodnja sopstvenog kolagena i hijaluronske kiseline u ćelijama.

Unutrašnje promene u telu su takođe impresivne: smanjenje upale odmah smanjuje umor, povećava koncentraciju i performanse. Dugoročno, ova vrsta ishrane će vas zaštititi od mnogih bolesti: od gubitka vida do srčanih problema i Alchajmerove bolesti.

Popularno

Više ovako
Related

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani...