Uzroci neprijatnog zadaha koje pranje zuba ne može rešiti

Imati zadah neprijatna je pojava, i oni koji su na njega upozoreni, najčešće pribegavaju češćem pranju zuba. Ipak, nije samo nedovoljna higijena usne šupljine jedini uzrok ovog neprijatnog problema

Gotovo da nema osobe u našoj okolini koja se nije barem jednom zapitala ima li povremeno neprijatni zadah. Ako ste pokušavali da dobijete odgovor na to pitanje pokušavajući duvati u dlanove, znajte da ta metoda najčešće ne daje rezultate.

Imati zadah neprijatna je pojava, i oni koji su na njega upozoreni, najčešće pribegavaju češćem pranju zuba. Ipak, nije samo nedovoljna higijena usne šupljine jedini uzrok ovog neprijatnog problema, saznajte koji su uzroci neprijatnog zadaha, a koje pranje zuba neće utkloniti.

Hrana

Ono smo što jedemo, poznata je uzrečica koja se zaista može adekvatno prilepiti ovom problemu. Najčešće neprijatni zadah dolazi iz želuca, a najčešći “krivac” su namirnice koje sadrže lako ispariva ulja. Crni i beli luk nisu jedini izazivači neprijatnog zadaha, to mogu biti i začini, ali i povrće. Neprijatni mirisi hrane koju smo konzumirali neće nestati posle pranja zuba jer oni dolaze iz želuca, ali i preko kože, a ako nema drugih uzroka zadaha, nestaće kada ga organizam u potpunosti “svari i eliminiše”.

Bolesti desni

Bolesti desni su čest problem, a uzrokuje ih najčešće zaostala hrana među uskim prostorima zuba koje ne vidimo, a zubnim koncem ih nismo očistili. Ono što većina ljudi zaboravlja je činjenica da mnogo bakterija ostaje na jeziku te da desni i zubi nisu jedini delovi usne šupljine koje bismo trebali čistiti. Neprijatan zadah jedan je od upozoravajućih znakova problema s desnima, a najčešće se radi nakupljanju zubnog plaka na kojem se nalaze bakterije koje stvaraju toksine koji nadražuju desni.

Pušenje

Neprijatni zadah imaće gotovo svaki pušač jer pušenje uzrokuje suvoću usta, potamnjuje zube, smanjuje osećaj ukusa i mirisa i iritira desni. Kako biste se rešili mnogobrojnih negativnih posledica, prestanak pušenja bi bio najbolji izbor.

Dijeta

Osobe na dijeti, odnosno one koje ne konzumiraju dovoljno namirnica, suočavaju se s problemom suvoće usne šupljine, a zbog smanjene potrebe za lučenjem sline, takva “okolina” pogoduje razmnožavanju bakterija i razvoja neprijatnog zadaha.

Saveti

Održavanje redovne higijene usne šupljine vrlo je važno i pritom treba voditi računa o pravilnom četkanju zuba u trajanju od najmanje dve minute i to kružnim pokretima. Nemojte zaboravljati zubnim koncem očistiti prostore među zubima i ne zaboravite četkati i jezik. Svoju četkicu za zube redovno menjajte, svaka tri meseca, i održavajte je čistom tako što ćete je povremeno potopiti u proključalu vodu. Svakako se javite svom stomalogu ako imate ikakvih problema sa zubima i usnom šupljinom. (Večernji)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *