Vežbajte na poslu

Datum:

Share post:

Izdvojite deset minuta za lagane vežbe istezanja koje možete raditi ispred računara, lak i dok ste na radnom mestu

Od bola u vratu i leđima pati sve više ljudi, a “krivac” je, potvrđuju mnogobrojne studije, višečasovno sedenje na poslu. Čak i kada redovno upražnjavate fizičku aktivnost, što u prevodu znači tri puta nedeljno po 60 minuta, bol ne jenjava. Zato je veoma važno da svakodnevno izdvojite deset minuta za lagane vežbe istezanja koje možete raditi ispred računara, lak i dok ste na poslu.

Vežbajte na poslu

  • Sedite na stolicu, vodite računa da kičma bude prava. Zatim se “pogrbite” i spustite glavu dok ne osetite prijatno istezanje. Ne pravite nagle pokrete, naročito ako imate spondilozu ili probleme sa vratom. Možete da pravite kružne pokrete glavom, u jednu pa u drugu stranu.
  • Ruke prekrstite na potiljku, ali pazite da se laktovi ne savijaju unutra. Sa zategnutim laktovima spuštajte se ka podu na jednu stranu, pa se vratite u početni položaj. Ponovite vežbu deset puta, a isto uradite za drugu stranu. Ne odvajajte stopala od poda, pokrete izvodite dok osećate stabilan oslonac o podlogu.
  • Dlanove spustite na pod, da budu paralelni sa stopalima. Desnom rukom dotaknite levi vrh stolice, dok je druga ruka i dalje na podu. Osetićete prijatno istezanje u struku. Zatim vratite ruku na pod i isto ponovite sa levom, s tim što bi sada vrhovima prstiju trebalo da dodirnete desni ugao stolice. Vežbu ponavljajte naizmenično deset puta.
  • Podignite desnu nogu i stavijte stopalo na levo koleno. Glavu spuštajte ka podu, vodite računa da kičma bude prava. Bolje je da amplituda pokreta bude mala, nego da radite vežbu pogrešno. Uradite deset ponavljanja i osetićete istezanje u bokovima. Zatim isto uradite pošto promenite stranu.
  • Oslonite glavu i ramena na naslon stolice, a dlanove položite na sedište. Podignite zadnjicu sa stolice i zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa se vratite u početnu poziciju. Uradite vežbu deset puta i ojačaćete mišiće nogu i zadnjice.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Povezani članci

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim tepisima, osim treninga, one često pribegavaju i različitim dijetama. Takođe,...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi, za ubrzavanje metabolizma, ali i za poboljšanje raspoloženja. Kiseli kupus...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a posebno na kardiovaskularni, ističu lekari i preporučuju da više...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani vrata, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga,...