Domain for SALE!Domen se prodaje!

Vežbajte na poslu

Izdvojite deset minuta za lagane vežbe istezanja koje možete raditi ispred računara, lak i dok ste na radnom mestu

Od bola u vratu i leđima pati sve više ljudi, a “krivac” je, potvrđuju mnogobrojne studije, višečasovno sedenje na poslu. Čak i kada redovno upražnjavate fizičku aktivnost, što u prevodu znači tri puta nedeljno po 60 minuta, bol ne jenjava. Zato je veoma važno da svakodnevno izdvojite deset minuta za lagane vežbe istezanja koje možete raditi ispred računara, lak i dok ste na poslu.

Vežbajte na poslu

  • Sedite na stolicu, vodite računa da kičma bude prava. Zatim se “pogrbite” i spustite glavu dok ne osetite prijatno istezanje. Ne pravite nagle pokrete, naročito ako imate spondilozu ili probleme sa vratom. Možete da pravite kružne pokrete glavom, u jednu pa u drugu stranu.
  • Ruke prekrstite na potiljku, ali pazite da se laktovi ne savijaju unutra. Sa zategnutim laktovima spuštajte se ka podu na jednu stranu, pa se vratite u početni položaj. Ponovite vežbu deset puta, a isto uradite za drugu stranu. Ne odvajajte stopala od poda, pokrete izvodite dok osećate stabilan oslonac o podlogu.
  • Dlanove spustite na pod, da budu paralelni sa stopalima. Desnom rukom dotaknite levi vrh stolice, dok je druga ruka i dalje na podu. Osetićete prijatno istezanje u struku. Zatim vratite ruku na pod i isto ponovite sa levom, s tim što bi sada vrhovima prstiju trebalo da dodirnete desni ugao stolice. Vežbu ponavljajte naizmenično deset puta.
  • Podignite desnu nogu i stavijte stopalo na levo koleno. Glavu spuštajte ka podu, vodite računa da kičma bude prava. Bolje je da amplituda pokreta bude mala, nego da radite vežbu pogrešno. Uradite deset ponavljanja i osetićete istezanje u bokovima. Zatim isto uradite pošto promenite stranu.
  • Oslonite glavu i ramena na naslon stolice, a dlanove položite na sedište. Podignite zadnjicu sa stolice i zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa se vratite u početnu poziciju. Uradite vežbu deset puta i ojačaćete mišiće nogu i zadnjice.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *