Namirnice

Višnjom protiv lošeg holesterola

Višnja

Čuvar kardiovaskularnog sistema, ovo voće pojačava odbrambenu snagu organizma, poboljšava vid, smanjuje koagulaciju krvi, ublažava reumu

Višnja je voće koje u savremenoj ishrani ima značajno mesto, a nalazi se i u mnogim proizvodima. Koristi se za spravljanje ukusnih pita, sokova, džemova, sirupa, kompota, sladoleda, kremova… a zdravije je više nego što mnogi misle.

Poput svakog voća i višnja je oskudna masnoćama, belančevinama i kalorijama. Ali zato obiluje vitaminom Ce, vitaminima Be kompleksa i mineralima – kalijumom, gvožđem i kobaltom. Energetska vrednost višnje je 46 kalorija u 100 grama ploda, a karakteristike joj se ne menjaju ni kada je zamrznuta. Zbog toga se u ovom voću može uživati čitave godine.

Višnja sadrži moćne antioksidanse u svom pigmentu (antocijanine), koji imaju veliku ulogu u prevenciji najtežih bolesti. Smanjenjem uticaja slobodnih radikala na ćelije one se štite od razaranja. Osim glukoze, ovo voće sadrži i kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) koje uz sadržaj vode, oko 85 odsto, deluju okrepljujuće i osvežavajuće na organizam. To je i razlog zašto je njen sok ukusan. Sok od višanja snižava krvni pritisak, pa se preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije. Odlično je sredstvo u sprečavanju raka, anemije, infarkta, šloga i arterioskleroze.

Plod ovog voća dobar je za one koji imaju povišen holesterol, jer antioksidansi sprečavaju da loš LDL holesterol oksidiše i ošteti krvni sud. Višnja je čuvar celog kardiovaskularnog sistema. Dobar je izvor vitamina Ce koji povoljno utiče na odbrambene snage organizma ka infekciji. Poboljšava vid, smanjuju koagulaciju krvi, ublažava reumu i giht.

Na naše područje višnja je stigla iz Male Azije još u doba Rimljana i danas se najčešće gaji plantažno. Uzgaja se više sorti višanja, a najpoznatije su „ujfehertska grozdasta” (mađarica), „šumadinka”, „reksele” i „oblačinska”.

Facebook Komentar

Vezane objave

Matičnjak ublažava napetost i depresiju

Goca

Sve tajne omiljenog letnjeg začina

Jasmina

Da li zaista treba izbegavati peći ili pržiti namirnice na maslinovom ulju? Evo odgovora

Jasmina

Ostavi komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.