Vitamin C nije samo za prehladu – čuva vid, olakšava mršavljenje, obnavlja kožu, pomaže protiv alergija

Datum:

Najpoznatiji među vitaminima važan je za imunološki sastav pa se tradicionalno koristi protiv infekcija i prehlada, ali to je samo deo “mozaika” vitamina C koji učestvuje u čak 15.000 metaboličkih procesa u ljudskom organizmu.

Svestrani vitamin – poznat i kao aksorbinska kiselina – uključen je u proizvodnju hormona, neurotransmitera (prenosnika živčanih impulsa) i kolagena (vezivnog vlakna koje tkivu daje čvrstoću i gipkost).

Snažan antioksidans

Aksorbinska kiselina snažan je antioksidans što znači da štiti stanice od slobodnih radikala, otpadnih produkata metabolizma koji, ako se prekomerno nakupljaju u telu, mogu izazvati brže starenje stanica i nastanak različitih bolesti, uključujući i rak. Na primer, količina slobodnih radikala može se povećati zbog cigareta, alkohola, nepravilne ishrane, nečišćene okoline, prekomernog izlaganja suncu.

 • Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, važan je za ravnotežu vitamina A, aktivira folnu kiselinu (vitamin B9), obnavlja zalihe vitamina E.
 • Pomaže protiv alergija tako što podstiče razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije, a izaziva simptome kod suzenja očiju, svraba i oticanja sluznice.
 • Olakšava mršavljenje jer učestvuje u proizvodnji karnitina, molekula proteina koji podstiče sagorevanje masti u energiju.
 • Važan je za dobar vid – visoke koncentracije vitamina C nalaze se u leći oka i suznoj tečnosti.

Najbolji prirodni izvori

Mnogi sisavci mogu sami proizvesti vitamin C, ali ne i čovek – za nas je C esencijalan vitamin koga moramo uzimati ishranom. Dovoljne količine najlakše je osigurati svakodnevnom konzumiranjem raznovrsnog voća i povrća.

 • Sinonim za vitamin C su citrusni plodovi (pomorandža, limun, mandarina, grejp…) ali njime obiluje i bobičasto voće, posebno crna ribizla, borovnica, malina, jagoda. Takođe i šipak, trešnja,kao i niz egzotičnih plodova: kivi, papaja, ananas, mango…

  Šipak kao lek – otkrijte kako pripremiti izvrstan čaj, sirup, liker i marmeladu

 • Najbogatijim izvorima C vitamina u prirodi smatraju se tropska trešnja acerola i amazonske bobice camu camu – istraživanja su pokazala da sadrže od 30 do 50 puta više vitamina C nego pomorandža.
 • Ne zaboravite povrće – odlični izvori vitamina C su paprika, brokoli, kelj, kupus, blitva, paradajz, krompir, celer…Vodič za zdravo kuvanje povrća

Vitamin C topljiv je u vodi, a osetljiv je i na vazduh i toplotu, pa se transportom hrane i kuvanjem može izgubiti čak 90 posto vitamina C. Najbolje ćete ga očuvati ako jedete sveže ubrano voće i povrće i ako hranu minimalno termički obrađujete i/ili pravilno zamrzavate.

Zimnica iz zamrzivača – kako najbolje očuvati plodove iz vrta

Oprezno sa suplementima

Vitamin C često se uzima u obliku suplemenata jer ga telo navodno jako dobro podnosi – imamo prirodni “barometar” koji podstiče izlučivanje nepotrebnog viška vitamina C.

 • Preporučene dnevne količine za odraslu zdravu osobu su 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, a kao najviši podnošljiv dnevni unos najčešće se spominje 2000 miligrama (2 grama).
 • Povećane doze vitamina C načelno se preporučuju kod infekcija, prehlada, karijesa i upala desni, oslabljenog imuniteta nakon operacija i ozleda, bolesti disajnog sistema, artritisa, hemoroida, problematične kože, dijabetesa i alkoholizma, a često se ističe da pušači imaju veće potrebe za vitaminom C.
 • Ipak ne biste trebali uzimati “megadoze” bez savetovanja sa doktorom. Istraživanja su pokazala da nema smisla preterivati jer najmanje 50% velike doze organizam verovatno neće prihvatiti.
 • Takođe je dokazano da previše vitamina C podstiče stvaranje kamenaca u bubrezima.
 • Uzimaju li trudnice prevelike doze vitamina C, tako mogu izazvati suprotan učinak – kod deteta se nakon rođenja može razviti deficit odnosno manjak tog vitamina!
 • Važno je znati i to da neki lekovi mogu imati interakcije s aksorbinskom kiselinom pa je C jedan od vitamina koji najviše utiče na rezultate različitih laboratorijskih pretraga.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite dvoje ime

Popularno

Slični članci
Povezan

Dijeta slavnih glumica za ravan stomak

Vitke figure slavnih dama uvek privlače pažnju na crvenim...

Namirnica od 25 kalorija je ubica holesterola, a svi je imamo u kući

Preporučuje se i za snižavanje lošeg holestrola u krvi,...

Na koji način loš san utiče na srce

Poremećaji spavanja utiču na mnoge sisteme našeg tela, a...

Simptomi koji ukazuju na probleme sa štitastom žlezdom

Štitasta, leptirasta žlezda koja se nalazi na prednjoj strani...