Vitamin C nije samo za prehladu – čuva vid, olakšava mršavljenje, obnavlja kožu, pomaže protiv alergija

Vitamin C nije samo za prehladu – čuva vid, olakšava mršavljenje, obnavlja kožu, pomaže protiv alergija

Najpoznatiji među vitaminima važan je za imunološki sastav pa se tradicionalno koristi protiv infekcija i prehlada, ali to je samo deo “mozaika” vitamina C koji učestvuje u čak 15.000 metaboličkih procesa u ljudskom organizmu.

Svestrani vitamin – poznat i kao aksorbinska kiselina – uključen je u proizvodnju hormona, neurotransmitera (prenosnika živčanih impulsa) i kolagena (vezivnog vlakna koje tkivu daje čvrstoću i gipkost).

Snažan antioksidans

Aksorbinska kiselina snažan je antioksidans što znači da štiti stanice od slobodnih radikala, otpadnih produkata metabolizma koji, ako se prekomerno nakupljaju u telu, mogu izazvati brže starenje stanica i nastanak različitih bolesti, uključujući i rak. Na primer, količina slobodnih radikala može se povećati zbog cigareta, alkohola, nepravilne ishrane, nečišćene okoline, prekomernog izlaganja suncu.

 • Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, važan je za ravnotežu vitamina A, aktivira folnu kiselinu (vitamin B9), obnavlja zalihe vitamina E.
 • Pomaže protiv alergija tako što podstiče razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije, a izaziva simptome kod suzenja očiju, svraba i oticanja sluznice.
 • Olakšava mršavljenje jer učestvuje u proizvodnji karnitina, molekula proteina koji podstiče sagorevanje masti u energiju.
 • Važan je za dobar vid – visoke koncentracije vitamina C nalaze se u leći oka i suznoj tečnosti.

Najbolji prirodni izvori

Mnogi sisavci mogu sami proizvesti vitamin C, ali ne i čovek – za nas je C esencijalan vitamin koga moramo uzimati ishranom. Dovoljne količine najlakše je osigurati svakodnevnom konzumiranjem raznovrsnog voća i povrća.

 • Sinonim za vitamin C su citrusni plodovi (pomorandža, limun, mandarina, grejp…) ali njime obiluje i bobičasto voće, posebno crna ribizla, borovnica, malina, jagoda. Takođe i šipak, trešnja,kao i niz egzotičnih plodova: kivi, papaja, ananas, mango…

  Šipak kao lek – otkrijte kako pripremiti izvrstan čaj, sirup, liker i marmeladu

 • Najbogatijim izvorima C vitamina u prirodi smatraju se tropska trešnja acerola i amazonske bobice camu camu – istraživanja su pokazala da sadrže od 30 do 50 puta više vitamina C nego pomorandža.
 • Ne zaboravite povrće – odlični izvori vitamina C su paprika, brokoli, kelj, kupus, blitva, paradajz, krompir, celer…Vodič za zdravo kuvanje povrća

Vitamin C topljiv je u vodi, a osetljiv je i na vazduh i toplotu, pa se transportom hrane i kuvanjem može izgubiti čak 90 posto vitamina C. Najbolje ćete ga očuvati ako jedete sveže ubrano voće i povrće i ako hranu minimalno termički obrađujete i/ili pravilno zamrzavate.

Zimnica iz zamrzivača – kako najbolje očuvati plodove iz vrta

Oprezno sa suplementima

Vitamin C često se uzima u obliku suplemenata jer ga telo navodno jako dobro podnosi – imamo prirodni “barometar” koji podstiče izlučivanje nepotrebnog viška vitamina C.

 • Preporučene dnevne količine za odraslu zdravu osobu su 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, a kao najviši podnošljiv dnevni unos najčešće se spominje 2000 miligrama (2 grama).
 • Povećane doze vitamina C načelno se preporučuju kod infekcija, prehlada, karijesa i upala desni, oslabljenog imuniteta nakon operacija i ozleda, bolesti disajnog sistema, artritisa, hemoroida, problematične kože, dijabetesa i alkoholizma, a često se ističe da pušači imaju veće potrebe za vitaminom C.
 • Ipak ne biste trebali uzimati “megadoze” bez savetovanja sa doktorom. Istraživanja su pokazala da nema smisla preterivati jer najmanje 50% velike doze organizam verovatno neće prihvatiti.
 • Takođe je dokazano da previše vitamina C podstiče stvaranje kamenaca u bubrezima.
 • Uzimaju li trudnice prevelike doze vitamina C, tako mogu izazvati suprotan učinak – kod deteta se nakon rođenja može razviti deficit odnosno manjak tog vitamina!
 • Važno je znati i to da neki lekovi mogu imati interakcije s aksorbinskom kiselinom pa je C jedan od vitamina koji najviše utiče na rezultate različitih laboratorijskih pretraga.
dijetica

About dijetica