Vitamin C nije samo za prehladu – čuva vid, olakšava mršavljenje, obnavlja kožu, pomaže protiv alergija

 1. Početna
 2. Zdravlje
 3. Vitamin C nije samo za prehladu - čuva vid, olakšava mršavljenje, obnavlja kožu, pomaže protiv alergija
Vitamin C nije samo za prehladu – čuva vid, olakšava mršavljenje, obnavlja kožu, pomaže protiv alergija

Vitamin C nije samo za prehladu – čuva vid, olakšava mršavljenje, obnavlja kožu, pomaže protiv alergija

Najpoznatiji među vitaminima važan je za imunološki sastav pa se tradicionalno koristi protiv infekcija i prehlada, ali to je samo deo "mozaika" vitamina C koji učestvuje u čak 15.000 metaboličkih procesa u ljudskom organizmu.


Svestrani vitamin - poznat i kao aksorbinska kiselina - uključen je u proizvodnju hormona, neurotransmitera (prenosnika živčanih impulsa) i kolagena (vezivnog vlakna koje tkivu daje čvrstoću i gipkost).

Snažan antioksidans


Aksorbinska kiselina snažan je antioksidans što znači da štiti stanice od slobodnih radikala, otpadnih produkata metabolizma koji, ako se prekomerno nakupljaju u telu, mogu izazvati brže starenje stanica i nastanak različitih bolesti, uključujući i rak. Na primer, količina slobodnih radikala može se povećati zbog cigareta, alkohola, nepravilne ishrane, nečišćene okoline, prekomernog izlaganja suncu.

 • Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa i kalcijuma, važan je za ravnotežu vitamina A, aktivira folnu kiselinu (vitamin B9), obnavlja zalihe vitamina E.

 • Pomaže protiv alergija tako što podstiče razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije, a izaziva simptome kod suzenja očiju, svraba i oticanja sluznice.

 • Olakšava mršavljenje jer učestvuje u proizvodnji karnitina, molekula proteina koji podstiče sagorevanje masti u energiju.

 • Važan je za dobar vid - visoke koncentracije vitamina C nalaze se u leći oka i suznoj tečnosti.


Najbolji prirodni izvori


Mnogi sisavci mogu sami proizvesti vitamin C, ali ne i čovek - za nas je C esencijalan vitamin koga moramo uzimati ishranom. Dovoljne količine najlakše je osigurati svakodnevnom konzumiranjem raznovrsnog voća i povrća.

 • Sinonim za vitamin C su citrusni plodovi (pomorandža, limun, mandarina, grejp...) ali njime obiluje i bobičasto voće, posebno crna ribizla, borovnica, malina, jagoda. Takođe i šipak, trešnja,kao i niz egzotičnih plodova: kivi, papaja, ananas, mango...

  Šipak kao lek - otkrijte kako pripremiti izvrstan čaj, sirup, liker i marmeladu • Najbogatijim izvorima C vitamina u prirodi smatraju se tropska trešnja acerola i amazonske bobice camu camu - istraživanja su pokazala da sadrže od 30 do 50 puta više vitamina C nego pomorandža.

 • Ne zaboravite povrće - odlični izvori vitamina C su paprika, brokoli, kelj, kupus, blitva, paradajz, krompir, celer...Vodič za zdravo kuvanje povrća


Vitamin C topljiv je u vodi, a osetljiv je i na vazduh i toplotu, pa se transportom hrane i kuvanjem može izgubiti čak 90 posto vitamina C. Najbolje ćete ga očuvati ako jedete sveže ubrano voće i povrće i ako hranu minimalno termički obrađujete i/ili pravilno zamrzavate.
Zimnica iz zamrzivača - kako najbolje očuvati plodove iz vrta

Oprezno sa suplementima


Vitamin C često se uzima u obliku suplemenata jer ga telo navodno jako dobro podnosi - imamo prirodni "barometar" koji podstiče izlučivanje nepotrebnog viška vitamina C.

 • Preporučene dnevne količine za odraslu zdravu osobu su 75 mg za žene i 90 mg za muškarce, a kao najviši podnošljiv dnevni unos najčešće se spominje 2000 miligrama (2 grama).

 • Povećane doze vitamina C načelno se preporučuju kod infekcija, prehlada, karijesa i upala desni, oslabljenog imuniteta nakon operacija i ozleda, bolesti disajnog sistema, artritisa, hemoroida, problematične kože, dijabetesa i alkoholizma, a često se ističe da pušači imaju veće potrebe za vitaminom C.

 • Ipak ne biste trebali uzimati "megadoze" bez savetovanja sa doktorom. Istraživanja su pokazala da nema smisla preterivati jer najmanje 50% velike doze organizam verovatno neće prihvatiti.

 • Takođe je dokazano da previše vitamina C podstiče stvaranje kamenaca u bubrezima.

 • Uzimaju li trudnice prevelike doze vitamina C, tako mogu izazvati suprotan učinak - kod deteta se nakon rođenja može razviti deficit odnosno manjak tog vitamina!

 • Važno je znati i to da neki lekovi mogu imati interakcije s aksorbinskom kiselinom pa je C jedan od vitamina koji najviše utiče na rezultate različitih laboratorijskih pretraga.

Author Avatar

O autoru

Dijetica - Za sve one koji žele da se brzo i lako oslobode viška kilograma.

Dodaj komentar0