Domain for SALE!Domen se prodaje!

Vodite računa: Ne pušite nargilu! Gore je od droge, ubija vas

Jedna osoba sa upalom pluća može da inficira sve one koji upražnjavaju istu nargilu i može biti uzrok širenja viroza i infekcija koje se prenose inhalacijama, reči su lekara

Na lekarskim pregledima deca redovno negiraju da koriste cigarete i droga, ali potvrdno odgovaraju na pitanje da li koriste aromatizirani duvan, odnosno nargilu.

Prema rečima lekara, konzumiranje nargile predstavlja sve veću napast za decu i omladinu. Specijalisti, pulmolozi i alergolozi upozoravaju da se granica onih koji konzumiraju “šišu” spustila i na uzraste koji pohađaju osnovnu školu. Većina njih, što je zabrinjavajuće, smatra kako to nije štetno, pogotovo ne kao cigarete ili droga.

Aromatizovani duvan

Najveća opasnost je leži u tome što se nargila ne shvata ozbiljno kao konzumiranje duvana, droge ili cigareta. Aromatizirani duvan može pripadati i jednom i drugom i trećem, pogotovo ako se ne zna šta se u nargilu stavlja, pri tome mislim na vrstu biljke i na koji način se vrši inhaliranje, navodi doktorka Dizdarević.

Navela isto kao i duvan i droga može da utiče na sve organe i sisteme našeg tela, da najviše šteti disajnim organima i centralnom nervnom sistemu, te da može da bude uzrok širenja viroza i infekcija koje se prenose inhalacijama, kao što su tuberkoloza i rana upala pluća.

“Jedna osoba sa upalom pluća može da inficira sve one koji upražnjavaju istu nargilu i može biti uzrok širenja viroza i infekcija koje se prenose inhalacijama”, reči su lekara.

“Inhaliranje deluje na grlo gde dolazi do upale, laringitisa, zatim negativno utiče na donje disajne puteve, odnosno traheju, gde posle duže upotrebe uzrokuje ne samo oštećenja već stvara i bol. Što je najgore, ni ovde se ne zaustavlja štetno djelovanje već se spušta na bronhe i bronhiole pa može da nastane bronhitis. Ako inhalacija i dalje potraje, dolazi do iritirajućeg kašlja, koji prerasta u produktivni. Takav kašalj direktno deluje i na gornje disajne puteve, nos i sinuse, a ako tome dodamo i alergijske komponente, moguće su i alergijske manifestacije u gornjim i donjim disajnim putevima”, pojašnjava.

Nije pošteđen ni centralni nervni sistem

“Dokazano je da nargila uzrokuje pad koncentracije, glavobolju, ošamućenost kao i trnjenje ruku i nogu”, zaključila je Dizdarević.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *