Vodnjika (Venjovača)

Vodnjika
To je odličan lek i prijatno piće

To je odličan lek i prijatno piće. Vodnjikom zovu širu ili vino od lenje. A lakoće za ovo isto piće u narodu je poznato ime VENJOVAČA

Da bi je narod radije spremao i upotrebljavao navešćemo za šta je ona korisna.

Ona leči:

  • Veliki zatvor teško mokrenje,
  • otvorene i zatvorene šuljeve,
  • glavobolju,
  • teškoće u prsima i trbuhu,
  • leči belo pranje kod žena i venerične bolesti.

Kad se pije duže vremena ona otklanja glavobolju, difteriju, šarlah, krajnike, zubobolju, nervozu, kašalj, bubrežne bolesti od kojih mnogi lečeći se potroše mnogo a ponekad lek imaju kod svoje kuće.

Takođe dobro leči razne bolesti u materici, histeriju, zaboravnost, čak i ludilo otklanja, kao i druge bolesti koje često dolaze zbog veneričnih zaraza.

Možda će ubuduće naučnici da ispitaju moć venjovače. A ona se pravi na sledeći način:

Pripremiti taze lenje kad sazri a to je jesen pa je sasuti u čisto bure. Na sto litara vode treba usuti 25 litara lenje, zatvoriti i ostaviti da stoji dve tri nedelje. Bure mora da bude u podrumu ili u nekom drugom mestu koje nije ni hladno ni toplo. o tome se mora voditi računa, da bi venjovača bill zaista dobra. A da bi bila još i bolja dobro je sa njom pomešati koji kilogram suvih krušaka. Tada je to vrlo prijatno piće, a pored toga i lekovito.
Ko god ima uslova da spremi ovakvu venjovaču treba je obavezno spremiti i piti je umesto vode.

Napomenućemo da se za spravljanje obavezno koristi čista i pitka voda. Gde nema dobra voda tamo vodu mora prokuvati, sačekati da se ohladi i tek onda sipati venju.

Ko nije spremio venju ovako kako smo opisali, on može kuvati u vidu čaja. Lekovitost je jednaka bilo kako da se pije venjovača.

Facebook Komentar

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.