Domain for SALE!Domen se prodaje!

Vodnjika (Venjovača)

To je odličan lek i prijatno piće. Vodnjikom zovu širu ili vino od lenje. A lakoće za ovo isto piće u narodu je poznato ime VENJOVAČA

Da bi je narod radije spremao i upotrebljavao navešćemo za šta je ona korisna.

Ona leči:

  • Veliki zatvor teško mokrenje,
  • otvorene i zatvorene šuljeve,
  • glavobolju,
  • teškoće u prsima i trbuhu,
  • leči belo pranje kod žena i venerične bolesti.

Kad se pije duže vremena ona otklanja glavobolju, difteriju, šarlah, krajnike, zubobolju, nervozu, kašalj, bubrežne bolesti od kojih mnogi lečeći se potroše mnogo a ponekad lek imaju kod svoje kuće.

Takođe dobro leči razne bolesti u materici, histeriju, zaboravnost, čak i ludilo otklanja, kao i druge bolesti koje često dolaze zbog veneričnih zaraza.

Možda će ubuduće naučnici da ispitaju moć venjovače. A ona se pravi na sledeći način:

Pripremiti taze lenje kad sazri a to je jesen pa je sasuti u čisto bure. Na sto litara vode treba usuti 25 litara lenje, zatvoriti i ostaviti da stoji dve tri nedelje. Bure mora da bude u podrumu ili u nekom drugom mestu koje nije ni hladno ni toplo. o tome se mora voditi računa, da bi venjovača bill zaista dobra. A da bi bila još i bolja dobro je sa njom pomešati koji kilogram suvih krušaka. Tada je to vrlo prijatno piće, a pored toga i lekovito.
Ko god ima uslova da spremi ovakvu venjovaču treba je obavezno spremiti i piti je umesto vode.

Napomenućemo da se za spravljanje obavezno koristi čista i pitka voda. Gde nema dobra voda tamo vodu mora prokuvati, sačekati da se ohladi i tek onda sipati venju.

Ko nije spremio venju ovako kako smo opisali, on može kuvati u vidu čaja. Lekovitost je jednaka bilo kako da se pije venjovača.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *