Domain for SALE!Domen se prodaje!

Za preteranu debljinu svoje dece vrlo često su krive samo majke

Još i danas, na žalost, ima majki koje se ponose punoćom svoje ćerke ili sina. Zbog predrasuda koje vuku od ranije, prisiljavaju decu da neprestano jedu i hvale njihov apetit.

Ima majki koje više vole da im dete “ima rezerve” ne znajući pri tom da je način na koji se dete hrani prvih godina života, presudan za njegov kasniji izgled.

Deci od oko šest godina potrebno je dnevno dva litra tečnosti. Polovinu te količine treba da popiju (voda, mleko, sokovi), a ostalo će uneti u organizam kroz hranu – voće, povrće, meso…

Nikako ne sprečavajte decu da piju vodu kad traže. Zdravstveni problemi koji se kasnije javljaju kod gojazne dece i adolescenata:

A. Kardiovaskularni sistem

  • hiperholesterolemija i dislipidemija
  • hipertenzija

B. Endokrini sistem

  • hiperinsulinizam
  • insulinska rezistencija-smanjena tolerancija glukoze
  • tip 2 dijabetes melitusa
  • neredovnost menstruacija

C. Mentalno zdravlje(depresija)
D. Respiratorni sistem (astma)
E. Ortopedski problemi (genu varum)
F. Gastrointestinalni (nealkoholni steatohepatitis

Gojaznost u pedijatrijskoj populaciji

se može javiti u najranijem uzrastu u periodu odojčeta, najčešće unošenjem visoko kalorijske i prekomerne količine hrane. Izuzetno gojaznost može biti posledica endokrinih poremećaja i oboljenja. Prohodavanjem kod dece se javljaju prve fizičke aktivnosti u vidu igre, koje blagotvorno deluju na celokupan psihomotorni razvoj deteta.

Posećivanjem Savetovališta pri dečijim dispanzerima, gde se na sistematskim pregledima određuje TT, TD, OG, OGK koja su propraćena savetima o ishrani, roditelji dobijaju prve signale o eventualnoj gojaznosti svog deteta. Prve organizovane fizičke aktivnosti odvijaju se uključenjem dece u vrtiće u odgovarajuće vaspitne grupe. U vrtićima je i ishrana pod kontrolom stručnjaka – nutricioniste.

Polaskom deteta u školu stiču se uslovi za upražnjavanje ozbiljnijih fizičkih aktivnosti, kada deca dostižu fizičku zrelost. U školskom uzrastu nastava fizičkog vaspitanja i treninzi su značajan faktor prevencije gojaznosti kod dece. Postoje preporuke od strane stručnjaka za bavljenje odredjenim sportskim aktivnostima po uzrastu po Dambou.

Od velikog jе značaja i pravilno balansirana ishrana kao i određene laboratorijske pretrage u prevenciji gojaznosti pedijatrijske populacije.

Add a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *