Domain for SALE!Domen se prodaje!

Zeleni čaj i još jedan napitak mogu vam produžiti život

Najnovija istraživanja o pozitivnom efektu konzumacije zelenog čaja i kafe za ljude koji imaju dijabetes tipa 2 dolaze iz Japana.

Ova kombinacija, kako tvrde, potencijalno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za 63 odsto kod osoba koje učestalo (najmanje jednom dnevno) kozumiraju ove napitke.

Prethodne studije već su istakle zdravstvene dobrobiti zelenog čaja pokazujući da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, poboljšava kontrolu glukoze i osetljivost insulina.

Međutim, nova studija koju su proveli japanski naučnici sastojalo se od posmatranja kako konzumiranje zelenog čaja utiče na ljude koji već imaju dijabetes. Proučavali su 4.923 pacijenta prosečne starosti 66 godina.

Ljudi koji su pili više od četiri šoljice zelenog čaja dnevno, imali su 40 odsto manji rizik od smrti nakon završetka studije koja je trajala pet godina.

Kao i zeleni čaj, kafa dokazano ima uticaja na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, ali naučnici su i u ovom slučaju istraživali kako kafa utiče na ljude su već dijabetičari.

Studiju je objavio časopis “BMJ Open Diabetes Research&Care”, a navodi se kako ispijanje dve ili više šoljica kafe tokom dana smanjuje ukupnu smrtnost za 41 odsto, prenosi B92.

Kombinovano ispijanje ova dva napitka, ipak, imalo je najbolji efekat.

“Kombinacija zelenog čaja i kafe znatno je smanjila smrtnost zbog svih uzroka, i to za 63 odsto”, pišu autori studije.

Oni koji su pili četiri ili više šoljica čaja, kao i dve ili više šoljica kafe, imali su najveće koristi. Stručnjaci savetuju da kafu i zeleni čaj konzumirate bez dodatka šećera i mleka, kako biste dobili pozitivan efekat.

One Comment