Zeleni čaj ubija rak

Zeleni čaj – Lekovita svojstva ovog čaja su odavno poznata, međutim, novost je za sve nas da on ubija ćelije raka. To bi moglo da dovede do novih lekova za ovu opaku bolest.

Otkriveno je da jedan sastojak iz zelenog čaja ubija ćelije raka usta, a zdrave ćelije pritom ostaju neoštećene.

Od ranije je poznato da je ovaj čaj lekovit, a sada su naučnici i otkrili zašto, a ovo otkriće, nadaju se naučnici, odvešće u pravcu novih tretmana za rak usta, a i za druge oblike raka.

Naučnici sa “Penn State Univesity” u SAD, pronašli su jedno specifično svojstvo ovog sastojka, da prepozna i bukvalno “nanišani” ćelije koje su obolele.

Istraživanja su pokazala da epigalokatehin-3-galat (EGCG), sastojak zelenog čaja, ubija ćelije raka usta, a pritom ne oštećuje zdrave ćelije.

Naučnici veruju da EGCG pokreće određene procese u mitohondrijama – ćelijskim organelama koje proizvode energiju – što dovodi do smrti ćelije, a pritom “gađa” samo obolele ćelije.

EGCG u mitohondrijama podstiče formiranje reaktivnih molekula koji sadrže kiseonik, na šta mitohondrije reaguju tako što proizvode još reaktivnije molekule. To na kraju dovodi do smrti te ćelije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *